Mikä hommafoorumi?

0

Paimion vuosien 2012-17 valtuustokautta istunut valtuusto päätti kautensa ihan viime tipassa keskiviikkoiltana kokoukseen, jossa tehtiin yksi ehkä koko kauden merkittävimmistä päätöksistä. Se tehtiin selvin luvuin, mutta kuukausia jatkuneen ja sekavaksi käyneen taustakeskustelun jälkeen.Turha kai edes toistaa, että kyse oli Esperi-kaupasta, eli siitä, että vanhainkodin toiminnot siirtyvät yksityisesti tuotettavaksi.
Kokouksessa oli yli kolmekymmentä henkilöä yleisön paikoilla ja netin kauttakin sitä seurasi jonkinmoinen joukko. Ja sitten kuntalaisfoorumilla nähtiin illan myöhempinä tunteina kokouksen ”toinen näytös”. Sitä seuratessa tuli mieleen tuttu sanonta: oi aikoja, oi tapoja.
Yhä ymmärrettäväksi käy, että kylillä jotkut jo vinoilevat facebookin Paimion hommafoorumista. Monet käyvät sitä lukemassa koska palstan viihdyttävyys on parempi kuin useimmilla television toisto-ohjelmilla, tai vaikka youtube-kanavilla. Paimiolaista kuntadraamaa seurataan mielenkiinnolla naapureissakin. Ainahan se on hauska virnuilla muiden tekemisille.
Eilinen iltapuhde osoitti jälleen kerran, miten helposti tällaisen kuntalaisfoorumin keskusteluissa tapahtuu ikäviä ylilyöntejä ja lipsahduksia. Henkilökohtaisuuksien kanssa on aina vähän niin ja näin, sillä kuntapoliitikon nahkan pitää aina kestää enemmän kuin rivityypin, mutta eipä se rivityyppikään suojaan pääse, jos on itse paha suustaan. Jokaisesta sanomisesta jää nettiin jälki aina, vaikka miten yrittäisi siivota. Sekin monilta unohtuu, että osuma tänään voi olla huomenna huti, kun kaveri on ottanut asian vakavasti.
Yksi vaaranpaikka on se, kun nettipalstalle lykätään jotain sellaista tietoa, joka ei ole julkista. Harkitsemattomassa käytöksessä on kaiken lisäksi se lisäharmi, että sen seurauksista voi kärsiä joku muukin eikä vain se, joka mokaa.
Se, mitä en edelleenkään ymmärrä, että harkinta katoaa, kun näppäimistö käy kuumana. Miten ihmeessä kommentteja naputellaan kuohuvin tuntein iltamyöhään ja jopa öisin? Tästäkö poliitikot haluavat tulla muistetuksi?
Kunnallispolitiikka vaatii paikallisten ihmisten reiluhenkistä ja luottamukseen pohjaavaa yhteistyötä yhteisen paikallisen hyvän edistämiseksi. Missä kohden osa nykyisistä poliitikoista on unohtanut tämän perusajatuksen?