M/S Roope kerää risat veneet pois saaristosta

0
Lounais-Suomen jätehuolto on järjestänyt jo vuosia romunkeräystä saaristossa. Arkistokuvassa nostetaan vanhaa venettä keräysaluksen kyytiin. Kuva: LSJH.
Lounais-Suomen Jätehuolto ja Pidä Saaristo Siistinä ry järjestävät venekeräyskampanjan Saaristomerellä. Keräyksellä on tarkoitus auttaa saariston asukkaita ja mökkiläisiä kierrättämään risat veneensä.
Rikkinäisiä, vanhoja veneitä kerätään elo–syyskuussa pois asukkaiden ja mökkiläisten rannoilta huoltoalus M/S Roopella. Keräysalue rajoittuu idässä Kemiönsaaren Storöhön, lännessä Kihtiin ja pohjoisessa Kustavin ja Taivassalon rajalle.
– Kierrätys on haluttu tehdä mahdollisimman helpoksi. Veneet haetaan huoltoaluksella pois ilmoittajan omasta rannasta, kun ne normaalisti pitäisi viedä itse lajitteluasemalle, kertoo Lounais-Suomen Jätehuollon asukaspalvelupäällikkö Cati Huhta.
– On tärkeää, että veneet päätyvät kierrätykseen eivätkä jää rannoille lojumaan. Esimerkiksi vesistöihin irtoavat muovit ja maalit ovat haitallisia merieliöille, PSS ry:n Saaristomeren aluevastaava Katriina Murto tietää.
Näin ilmoitat veneesi mukaan:
  1. Keräykseen voi osallistua ilmoittamalla yhteystietonsa, kerättävän veneen noutokohteen koordinaatit sekä muut tiedot 19.7. mennessä osoitteessa www.lyyti.fi/reg/venekerays17
  2. Veneiden keräyksestä peritään nouto- ja jätteenkäsittelymaksu, jonka laskuttaa LSJH.
  3. 5 metriä pitkän veneen nouto- ja jätteenkäsittelyhinta on yhteensä 130 euroa.
  4. Jos samasta kohteesta haetaan useampi vene, maksetaan seuraavista veneistä 75 euroa kappale.
  5. Mikäli veneen pituus ylittää 5 metriä, lisätään hintaan 15 euroa per metri.
  6. Järjestäjät kannustavat saaristolaisia ja vapaa-ajan asukkaita järjestämään kimppakeräyksiä, jolloin venekohtaisesta hinnasta tulee edullisempi.
  7. PSS ry:n jäsenet saavat noudosta 30 euron alennuksen.
Noudettavan veneen materiaalilla ei ole merkitystä, kertovat keräyksen järjestäjät. Perämoottorit otetaan kyytiin vain nesteistä tyhjennettyinä.
Keräyksen jälkeen jätehuolto vie veneet maanteitse asianmukaisesti hävitettäviksi.
Noudon ajankohtaan ei voi vaikuttaa, vaan veneet haetaan asiakkaan ilmoittamasta kohteesta silloin, kun se on logistisesti järkevintä.
Lisäksi järjestäjät kehottavat huomioimaan, että noutokohteeseen vie vesiväylä, joka on vähintään 15 metriä leveä ja 2 metriä syvä. Väylää ei saa rajoittaa silta, sähköjohto tai muu elementti, jonka korkeus on alle 9 metriä.