Ruokakoulu tutustuttaa lapset kesälomalla ruoan laittoon

0

Tusina 8–12-vuotiasta lasta valtasi viime viikolla Vistan koulun kotitalousluokan  tutustuessaan ruoanlaiton saloihin 4H-yhdistyksen järjestämässä ruokakoulussa.
– Ruokakoulu järjestetään kesäisin vuoro vuosina Paimiossa ja Sauvossa. Koulua on ympäri Suomen ja sen ajatuksena on, että lapset oppisivat tekemään ruokaa ja pohtimaan, mitä ruoka heille merkitsee, Paimion-Sauvon 4H-yhdistyksen tuleva toiminnanjohtaja Maarit Laine kertoo.
Kesäleirin päiväohjelmassa syödään ja näin ollen myös kokataan kolmesti päivässä, kun edessä on aamupalan, lounaan sekä välipalan valmistusta. Lisäksi pidetään huoli, että lapset liikkuvat ainakin tunnin päivässä. Nelipäiväisen leirin huipentaa vanhemmille valmistettu illallinen.
– Tarjolla on alkuun kesäkurpitsakeittoa, sekä siemennäkkileipää. Pääruokana on pekoni-uunipossua appelsiinikastikkeella ja vihersalaatilla ja jälkiruoaksi tarjotaan suklaamousse, Maarit Laine luettelee.
Kuluneella viikolla erilaisia ruokia on valmistettu useita.
– Lihapullat tomaattikastikkeessa perunasoseella, marjapirtelö ja teeleipä. Aamupuuroja, uunikalaa ja -juureksia, ruismustikkapaistosta ja kääretorttua, Maarit Laine kertoo ryhmän luomuksista.
Myös syömättä jääneille tähteille on löytynyt käyttöä.
– Eilinen pinaattimuhennus ei uponnut. Tänään siitä valmistetaan pinaattikeittoa, jotta mitään ei tarvitse heittää pois. Vanhasta mannapuurosta tehtiin Ahvenanmaan pannukakkua. Monille lapsille on ollut yllätys, miten syömätöntä ruokaa voidaan hyödyntää, Laine kertoo.