Turun seudulla edullista asua

0

POP Pankki tutki kesäkuun kansalaissuhdanne-ennusteensa yhteydessä, kuinka paljon työssäkäyvällä perheellä jää asumiskustannusten jälkeen varoja elämiseen eri puolilla Suomea. Tutkimuksessa vertailtiin Suomen kasvukeskuksia ja niiden kehyskuntia.
Turussa ja Oulussa esimerkkiperheen asumiskustannukset ovat maakuntakaupungeista edullisimmat.
Kuvitteellisen esimerkkiperheen vanhemmat ovat ammatiltaan opettajana ja myynnin asiantuntija. Perheellä on yksi lapsi, ja perhe asuu 90-neliöisessä kerrostaloasunnossa. Perhe on ottanut asuntoa varten 20 vuoden tasaerälainan.
Turussa esimerkkiperheellä jää asumiskulujen jälkeen palkasta käteen yli 40 prosenttia enemmän kuin Helsingissä, kun korkotaso on 1,2 prosenttia. Jos korkotaso olisi 5,2 prosenttia, jäisi käteen peräti 90 prosenttia enemmän.
Asuminen on Turussa selvästi edullisempaa myös Espooseen ja Vantaaseen verrattuna. Vertailussa mukana olleista pääkaupunkiseudun kunnista kaikkein edullisinkin eli Kirkkonummi on asumiskuluiltaan Turkua kalliimpi.
Turun seudulle on ominaista paitsi edullinen asuminen myös se, että maakuntakeskuksen ja kehyskuntien välillä ei ole asumiskustannuksissa juurikaan eroja, vaan käyrä on poikkeuksellisen tasainen.
Esimerkkiperheellä menee Turussa asumiskustannuksiin 25 prosenttia nettotuloista ja Liedossa 23 prosenttia.