Katso video: Suunnistajan silmin metsässä! – Kuntorastit keräävät reippaasti yli tuhat suunnistajaa viikon aikana maakunnan metsiin

0

Kuntorastien suosio on nousussa lähes koko Varsinais-Suomessa. Rastit liikuttavat maakunnassa reippaasti yli tuhatta suunnistajaa joka viikko. Kävijöiden määrä on kasvanut ainakin Turussa, Somerolla, Paimiossa ja Laitilassa.

Varsinais-Suomen suurin viikkosuunnistustapahtuma on Turku-Rastit, joka saa parhaimmillaan 350 suunnistajaa metsään.

Paljon suunnistajia kerää myös Peimarin Rastit, jossa osallistujamäärä on noin 200 joka torstai. Suunta on ollut nouseva viime vuosina, kertoo Paimion Rastin puheenjohtaja Jyrki Laine.

Paimiossa vuonna 2015 järjestetty Jukola-viesti toi kävijäpiikin kuntorasteille kaksi viikkoa viestin jälkeen.

– Silloin Peimarin rasteilla tehtiin illan aikana 380 suoritusta. Jukolan alkupään maastot kiinnostivat kuntoilijoita, kertoo Laine.

Suomen suunnistusliiton mukaan suunnistusbuumi jatkuu, eikä hiipumisesta ole merkkejä.

– Pääkaupunkiseudulla on paljon kuntorasteja, kun taas Turun ympäristössä on paljon ympärivuotista toimintaa. Myös Tampereella, Kokkolassa ja Kouvolassa on erittäin vilkasta juuri nyt, sanoo viestintäpäällikkö Pirjo Valjanen.

Ennen juhannusta suunnistettava Jukola on ollut monena vuonna kuntosuunnistajien kynnyskohta. Sen jälkeen osallistujamäärät ovat laskeneet viikkorasteilla. Näin ei enää kuitenkaan ole.

– Viime vuonna moni seura teki kävijäennätyksiä Jukola-viikonlopun jälkeen, kertoo Valjanen.

ältä näyttää, kun Loimaan Jankon suunnistaja Osmo Hongisto juoksee kameran kanssa rastilta toiselle.

Suunnistuksesta on tullut perhelaji. Aikuisten ja lasten harrastaminen kulkee käsi kädessä.

– Jos lapsi menee suunnistuskouluun, kuntorasteille lähtee helposti koko perhe. Jos aikuinen ilmoittautuu suunnistuskouluun, hänen lapsensa lähtee usein lasten vastaavaan ryhmään, kuvailee Valjanen.

Perheitä näkyy myös Varsinais-Suomen rasteilla. Esimerkiksi Loimaan iltarasteilla on usein perheitä, joissa on pieniä lapsia.

– Nuorin lapsi nostetaan reppuun tai rinnalle ja vanhempi lapsi on haltioissaan päästessään metsään kävelemään vanhempiensa kanssa, kuvailee Loimaan Jankon suunnistusjaoston puheenjohtaja Heimo Hongisto.

Seurojen mukaan on tärkeää, että aloitteleville ja perhesuunnistajille on tarjolla lyhyitä ja helppoja lenkkejä.

Paimion Rastin puheenjohtajan Jyrki Laineen mukaan uudet suunnistajat ovat usein 35–40-vuotiaita naisia.

– Suunnistus on edullinen laji ja tapahtumia on viikoittain. Tutkimukset metsässäliikkumisen terveellisyydestä ja henkisestä hyvinvoinnista ovat myös tavoittaneet ihmiset, kuvailee Laine.

 

Harrastusrastit vetävät ihmisiä nyt liikkeelle. Kyseessä on valtakunnallinen trendi. – Viime vuonna Suomessa tehtiin 470 000 suoritusta. Se tarkoittaa, että Suomi suunnistetaan päästä päähän monena iltana viikossa, kuvailee puheenjohtaja Jyrki Laine Paimion Rastista.

Kilpasuunnistajien määrä on sen sijaan Jyrki Laineen mukaan tipahtanut.

– Lähiseudun useat kuntosuunnistustapahtumat takaavat sen, että metsään pääsee useita kertoja viikossa, sanoo Laine.

– Silloin kisoja ei tarvitse hakea enää kauempaa viikonloppuisin.

Peimarin Rastin vuosittain järjestämä Silja-rastit -tapahtuma on Laineen mukaan edelleen vetovoimainen, mutta osallistujia on vaikea saada yhtä paljon kuin edellisinä vuosina.

– Meillä on nykyisin haasteita saada 2 000 kilpailijaa Silja-Rasteille.

Suunnistuksen harrastajia Suomessa riittää. Laine huomauttaa, että Jukola-viesteissä juoksee metsässä vuosittain noin 18 000 suunnistajaa.

Suosituin kuntosuunnistuspäivä Varsinais-Suomessa on torstai. Silloin järjestetään viisi viikkorastitapahtumaa: Paimiossa, Laitilassa, Somerolla, Loimaalla ja saaristossa.

Harrastaja nauttii usein viikon aikana useista eri suunnistustapahtumista.

Someron Esan Mikko Kankare on havainnut tänä vuonna entistä enemmän ulkopaikkakuntalaisia Someron kuntorastitapahtumissa.

– Viime torstaina oli paljon vieraita kasvoja ja muiden seurojen paitoja suunnistajilla, jotka lähtivät metsään, kertoo paikan päällä havaintoja tehnyt Kankare.

Kompassi, kartta ja emit-leimasin kuuluvat kuntosuunnistajan varustukseen. Monet lähirastitapahtumat vuokraavat emit-leimasimia rasteille, jos omaa ei ole.

Kuntorastit: Lähes joka ilta metsään

Maanantaisin

 1. Maanantairastit Salon seudulla. Järjestäjinä Angelniemen Ankkuri, Rasti Perniö, Salon Viesti, Salon Vilpas. Maanantairastien kotisivu.
 2. Auranmaan Viikkolehden Viikkorastit Auranmaalla. Järjestäjinä Rasti 88, Auran Vannas, Kosken Kaiku, Yläneen Kiri. Viikkorastien kotisivu.
 3. Mynärastit Mynämäellä. Järjestäjänä Mynämäen Suunnistajat -52 ry. Mynärastien kotisivu.
 4. Neo-rastit. Eri yritysten tukema, avoin rastitapahtuma Turun seudulla. Järjestäjinä Turun Suunnistajat, RastiPiikkiö ja Hirvensalon Heitto. Neo-Rastien kotisivu.

Tiistaisin

 1. Vakka-Rastin kuntorastit Uudessakaupungissa. Järjestäjänä Vakka-rasti ry. Vakka-Rastien kotisivu.
 2. Satarastit Liedossa. Järjestäjänä Liedon Parma. Satarastien kotisivu.

Keskiviikkoisin

 1. Turku-Rastit Turun seudulla. Järjestäjinä Hirvensalon Heitto, Maarian Mahti ja Turun Suunnistajat. Turku-Rastien kotisivu.
 2. Ykkössuunnat Suomusjärvellä ja Muurlassa. Järjestäjinä Suomusjärven Sisu ja Muurlan Vihuri. Ykkössuuntien kotisivu.

Torstaisin

 1. Peimarin Rastit Paimiossa, Sauvossa ja Piikkiössä. Järjestäjinä Paimion Rasti, Sauvon Urheilijat, RastiPiikkiö. Peimarin Rastien kotisivu.
 2. Kuntorastit Laitilassa. Järjestäjänä Laitilan Jyske. Kuntorastien kotisivu.
 3. Torstairastit Somerolla. Järjestäjänä Someron Esa. Torstairastien kotisivu.
 4. Torstairastit Loimaalla. Järjestäjänä Loimaan Jankko. Torstairastien kotisivu.
 5. Saariston kuntorastit. Järjestäjänä Pargas IF Orienteering. Kuntorastien kotisivu.

Perjantaisin

 1. Perjantairastit. Järjestäjänä Perttelin Peikot. Perjantairastien kotisivu.

Lauantaisin

 1. Lähirastit Piikkiössä ja Hirvensalossa. Järjestäjinä RastiPiikkiö, Hirvensalon Heitto. Lähirastien kotisivu.