Viestikullat Rastin miehille ja naisille

0
Jos oli Paimion miesten voitto etukäteisarvioinneissa jopa odotettu, sitäkin yllättävämpi oli naisten ykköstila. Ankkuriosuudella jännitettiin lähinnä sitä onko pronssiin vielä mahdollisuudet. Emma Silvennoinen (vas.), ankkuri Ida Marie Naess Björgul ja Inga Dambe ottivat ilon irti maalisuoralla.

– Tänään kiitos kuuluu kyllä joukkueen muille juoksijoille, tiivisti tuntonsa suunnistuksessa liki kaiken saavuttanut Olav Lundanes, joka oli juuri ankkuroinut miehet SM-viestikultaan. Norjalaisen päivä ei ollut helpoin mahdollinen, sillä etumatka supistui lopulta 45 sekuntiin.
Lundanesin avovaimo Ida Marie Næss Bjørgul oli noin tuntia aiemmin nostanut Rastin naiset huimalla vedolla voittoon. Neljäntenä takaa-ajoon lähtenyt norjalainen ohitti muut hyvissä ajoin ennen loppukiriin joutumista.
Inga Dambe avasi viestin hallitusti kärkiletkassa, ja Emma Silvennoinen nosti yhdestä virheestään huolimatta joukkueen neljänneksi, vaikka ero kärjessä vaihtaneeseen SK Pohjantähteen venyikin neljään minuuttiin. Pohjantähden kulta näytti jo selvältä, mutta ankkuri Anna Haataja pummasi pahasti ja tippui ulos mitaleilta.
– En tiennyt tarkkaan tilannetta. Luulin taistelevani kakkossijasta, koska en nähnyt missään vaiheessa (kärjessä lähtenyttä) SK Pohjantähteä. Olen niin onnellinen, tämä on fantastista! riemuitsi Bjørgul.
Naisten kärkikolmikko mahtui lopulta minuutin sisään. Tampereen Pyrintö taipui Bjørgulin käsittelyssä 38 ja MS Parma 53 sekuntia.
Ranskalaisässä Frédéric Tranchandin sairastuttua kisan aattona korvaajaksi miesten viestissä nousi Daniel Stenlund, joka avasi viestin mukavasti reilut kaksi minuuttia kärjestä. Muutoksen myötä avauksesta kakkososuudelle siirretystä Jesse Laukkarisesta tuli sitten käytännössä koko viestin ratkaisija: mies otti vähitellen kärjen kiinni ja karkasi saman tien muilta yli puolentoista minuutin päähän.
– Yksi 20 sekunnin virhe tuli. Reitinvalinnat otin enemmänkin varman päälle. Tämä päivä oli koko syksyn päätavoite. Paras maastoveto kuuteen vuoteen, kertasi huippuvauhtiin yltynyt Laukkarinen.
Fredric Portin suunnisti kärkipaikalla varmistellen ja päästi Lundanesin ankkuriosuudelle yli 2,5 minuutin erolla lähimpiin uhkaajiin. Norjalaisen jaloissa painoivat kuitenkin edellisviikon nelipäiväiset Norjan-mestaruuskilpailut, joten vauhti ei ollut aivan huippua eikä suunnistuskaan täydellistä. Takaa-ajajat haukkasivat etumatkasta iso osan mutta eivät saaneet lopulta kiinni. Ikaalisten Nouseva-Voima taipui 45 sekuntia ja tamperelainen Koovee 1.11.
Naisten kakkosjoukkue suunnisti mukavasti 13:nneksi. Miesten kakkosjoukkue oli 24:s ja kolmonen 33:s.

Lue lisää 19.9.2017 lehdestä