Suomalainen joulu tutuksi

0

Paimiossa Varsinais-Suomen Kansanopistolla on suomalaisten opiskelijoiden lisäksi asustanut tänä vuonna kolme saksalaista vapaaehtoistyöntekijää. Kahdeksantoistavuotiaat Paulina Albert, Clara Roth ja Amanda Neumann ovat kaikki kotoisin Saksasta Würtzburgin kaupungin lähistöltä, mutta he eivät tunteneet toisiaan entuudestaan Paimioon saavuttuaan.
Ulkomailla vietetty vuosi vapaaehtoistyön merkeissä oli jokaiselle ensimmäinen pitkä kokemus vieraassa maassa.
– Halusin välivuoden koulusta opiskeltuani koko nuoruuteni. Matkustelu ja uusien ihmisten tapaaminen kiinnosti, Clara Roth kertoo.
Suomeen sopeutuminen on sujunut kolmikolla hyvin, vaikka maa onkin ollut vaikea sopeutumiskohde.
– On niin kylmä ja sääolosuhteet ovat vaikeat. Muita eroja Suomen ja Saksan välillä ovat kalliimpi hintataso. Suomessa ihmiset ovat tosin ystävällisempiä, Paulina Albert kertoo.
– Odotimme kyllä enemmän lunta. Viime aikoina on tosin ollut mukavan lumista, Amanda Neumann jatkaa ja katsoo ikkunasta ulos lumista maisemaa.
Opistolla yhteisessä soluasunnossa asustavia vapaaehtoisia yhdistää teatteri- ja musiikkitausta ja tytöt ovatkin innokkaasti olleet mukana kansanopiston arjessa ja esityksissä. Myös suomen kieltä on tullut opiskeltua jonkin verran.
Suomen joulu on erilainen
Saksalaiskolmikon mukaan joulun vietto ja joulukoristeiden näkyminen alkaa Suomessa kotimaata aiemmin.
– Juttelimme muiden oppilaiden kanssa joulusta ja saimme kuulla suomalaisista perinteistä. Meilläkin on jouluaattona kirkko, ja lahjat avataan aattoiltana, Amanda Neumann kertoo yhteneväisyyksistä.
– Meillä lahjoja ei kuitenkaan tuo joulupukki, vaan enkelin kaltainen joulun henki, jonka saapuessa helisee kello, Paulina Albert jatkaa.
Glögi ja piparit ovat olleet vapaaehtoistyöntekijöille uusi asia ja oma piparikokeilu syntyikin kaupan valmistaikinasta. Koulun joululounaalla tytöt pääsivät maistamaan ensi kertaa suomalaista jouluruokaa, joka ei ollut aivan heidän mieleensä.
– Meillä se on erilaista. Syömme muun muassa perunasalaattia ja makkaraa sekä perinteistä lihaa ruskeassa kastikkeessa, Paulina Albert kertoo.
Alun perin ajatuksena oli viipyä Suomessa joulun yli, mutta tyttöjen perheet taivuttelivat heidät kotimaahansa joulun viettoon. He palaavat takaisin Suomeen tammikuussa, jolloin edessä on vierailu muun muassa Lapissa Rovaniemellä joulupukin luona. Vapaaehtoistyö jatkuu aina ensi vuoden kesäkuun loppuun.

Lue lisää 22.12.2017 lehdestä