Ajaxxista tuli CAP

0

Paimiolainen autokoulu Ajaxx on siirtynyt liiketoimintakaupan myötä Suomen suurimmalle kuljettajakoulutusyritys CAP-Groupille ja näin ollen kulkee nykyisin nimellä CAP-Autokoulu. Remontin kokeneen autokoulun tiloissa vietettiin torstaina avajaisia.
– Tila on nyt kodikkaampi, eikä vanhan koululuokan tyyppinen. Tuolit siirretään seinustalta keskelle lattiaa ja opetustauluna toimii suuri televisio seinällä. Autokoulujen tilat ovat ylipäätään pienenemään päin, sillä fyysiselle läsnäololle ei ole enää pakkoa, CAP-Autokoulun aluepäällikkö Joni Palonen kertoo.
– Teimme etäteoriasta pilottikokeilun vuosien 2014 ja 2015 vaihteessa. Tulosten tutkinnan jälkeen tehtiin lakimuutos, joka astui voimaan 1.11.2015. Kello 11 samaisena päivänä pidimme 11 oppilaalle ensimmäisen etätunnin, Palonen nauraa.
Etäteoriatunnilla opettaja on fyysisesti tietokoneella ja yhteydessä kameran välityksellä eri puolella Suomea oleviin oppilaisiin. Myös oppilaat kirjautuvat ohjelmaan, joka toimii livelähetyksen, puheyhteyden ja chatin muodossa.
– Tuntitarjonta etäteoriassa on suuri aamusta alkaen ja toimii jopa viikonloppuisin, mikä helpottaa työssäkäyviä. Etätunteja on mahdollista suorittaa myös englannin- ja ruotsinkielellä. Paimion seudulla ihmisiä asuu laajalla alueella. Jos kulku autokoululle on joskus vaikeaa, voi teoriatunnit käydä kotoa käsin.
Ajotunnit hoidetaan tietenkin tavallisena opetuksena autossa opettajan kanssa. Tämän rinnalle on kuitenkin syntynyt koulutussimulaattori asioita helpottamaan.
– Esimerkiksi raitiovaunukaistoja on hankala toteuttaa Paimiossa, joten simulaattorilla niiden ymmärtäminen on mahdollista. Toisilla autokortin suorittajilla voi taas olla jännitystä ensimmäistä ajotuntia kohtaan. Simulaattori helpottaa autoon siirtymistä, Joni Palonen selvittää.
Ajokortti muodostuu nykypäivänä perusvaiheesta, harjoitteluvaiheesta sekä syventävästä vaiheesta. Perusvaihe sisältää 19 teoriatunnin ja 18 ajotunnin jälkeen kuljettajan tutkinnon, jonka läpäistyään kortin saanut henkilö siirtyy harjoitteluvaiheeseen. Siellä oppilas tekee tunnin palauttavan ajon, jota ennen kirjoittaa päiväkirjaa ajamisestaan ja käy ajokokeen palautetta läpi. Lisäksi hän osallistuu vielä yhdelle teoriatunnille sekä ryhmäajotunnille. Syventävä vaihe, eli entinen kakkosvaihe pitää sisällän kaksi ajotuntia, vinkkejä taloudelliseen ajoon, kolme tuntia teoriaopetusta sekä kaksituntisen liukkaan radan ajon.
– Liukasrata-ajo voidaan suorittaa myös meidän simulaattorillamme, jolloin ratamaksusta pääsee säästämään, Palonen kertoo.
Autokoulu tarjoaa opetusta myös mopon ja moottoripyöräkortin saamiseksi Paimiossa.

Lue lisää 16.1.2018 lehdestä