KRP: Turun puukottaja otti veitset mukaansa Kaarinasta

0

Tapahtumien kulku kartalla. Kuva: KRP.

Turun puukotuksesta epäilty henkilö asui väliaikaisesti Kaarinassa. Puukotuspäivän aamuna hän siirtyi polkupyörällä Kaarinasta tuttavansa asunnolta kohti Turun keskustaa. Kuulusteluissa hän kertoi ottaneensa mukaansa tuttavansa kaksi keittiöveistä.

Asiasta kertoi Keskusrikospoliisi keskiviikkona.

Epäilty aloitti Isisiin liittyvään materiaaliin tutustumisen kolme kuukautta ennen puukotuksia. Myös lähipiirin mukaan mies oli osoittanut merkkejä radikalisoitumisesta: hän oli halunnut näyttää Isis-videoita muillekin ja kertonut pitävänsä järjestön toimintaa oikeana.

Yhtenä syynä tekemiinsä puukotuksiin epäilty on kertonut länsiliittouman tekemät ilmaiskut Syyrian Raqqassa.

Keskusrikospoliisi on saanut päätökseen esitutkinnan Turussa 18. elokuuta tehdyistä puukotuksista. Rikosta on tutkittu epäiltyinä kahtena terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhana sekä yhdeksänä terroristisessa tarkoituksessa tehtynä murhan yrityksenä. Epäilty, vuonna 1994 syntynyt Marokon kansalainen, on kaikissa kuulusteluissaan myöntänyt syyllisyytensä puukotuksiin.

Yksi uhreista onnistui väistämään iskut.

 

Puukotuspäivän tapahtumat käynnistyivät Kaarinassa.

– Hän lähti puolen päivän aikaan liikkeelle Kaarinasta, ja siirtyi bussilla Turun linja-autoasemalle, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Olli Töyräs tiedotustilaisuudessa.

Linja-autoasemalla hän valitsi ensin uhrikseen varusmiehen, mutta luopui kuitenkin aikeista muun muassa siksi, että paikalla oli paljon muutakin väkeä. Krp kertoi asiasta keskiviikon tiedotustilausuudessa.

Turkuun päästyään epäilty kävi Aurajoen varrella sijaitsevan moskeijan rukoushetkessä ja siirtyi sen jälkeen Turun tuomiokirkon vieressä sijaitsevaan puistoon. Sieltä hän matkusti linja-autoaseman kautta Turun kauppatorille.

 

Epäilty puukotti neljää uhria Turun Kauppatorin länsikulmauksessa, Aurakadun ja Yliopistonkadun risteyksen läheisyydessä. Yksi uhreista kuoli. Kolme muuta loukkaantui, yksi heistä vakavasti. Lisäksi epäilty yritti puukottaa yhtä henkilöä, mutta tämä onnistui väistämään iskut.

Tapahtumat etenivät Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun risteysalueelle, jossa yksi uhri kuoli ja kolme loukkaantui. Kaksi viimeistä uhria tulivat puukotetuiksi Brahenkadulla.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen partio otti epäillyn kiinni Brahenkadulla. Kiinnioton yhteydessä toinen partioon kuuluneista poliiseista ampui epäiltyä jalkaan ja toinen käytti etälamautinta. Samaan aikaan epäilty piti kiinni viimeisestä uhristaan ja uhkasi tätä puukottamisella. Epäilty toimitettiin tämän jälkeen sairaalahoitoon.

Tapahtumat Turun keskusta-alueella kestivät Krp:n mukaan noin 4-5 minuuttia.

Silminnäkijöiden mukaan epäilty oli huutanut tapahtumien aikaan “allahu akbar”. Epäilty itse on vahvistanut tämän kuulusteluissa ja kertonut, ettei hän valikoinut uhrejaan.

Kaikkiaan esitutkinnan aikana on kuultu kymmeniä henkilöitä, myös puukotusten silminnäkijöitä. Esitutkinnan aikana ei ole tullut ilmi sellaisia seikkoja, että epäilty olisi kuulunut virallisesti mihinkään terroristijärjestöön, vaan hän on toiminut yksin.

 

Rikosnimikkeet vaihtuivat murhista ja murhan yrityksistä terroristisessa tarkoituksessa tehdyiksi murhiksi ja niiden yrityksiksi puukotuksia seuranneen yön aikana, kun poliisi sai haltuunsa teoista epäillyn omaisuutta, muun muassa hänen julkaisemansa manifestin, jonka hän oli kirjoittanut ja videoinut ennen puukotuksia.

Myöhemmin epäillyn puhelimesta löytyi laite-etsinnässä valokuvia ja videoita Isis-terroristijärjestöstä, samoin hänen tietokoneensa selaushistoria kertoi kiinnostuksesta Isisiin ja väkivaltaan.