Ammattina järjestäjä

0

Paimiolainen Miia Nurmio valmistui joulukuussa ammattijärjestäjäksi. Kyseessä on Suomessa vielä melko harvinainen ala, johon on valmistunut noin 120 henkeä. Alalla kokopäiväisenä työskentelee vain muutamia.
– Amerikassa ja Englannissa ala on jo arkipäiväisempää ja Suomeen se on vasta tulossa. Eihän kotisiivoustakaan aikanaan hyväksytty täällä, mutta nyt sekin on jo normalisoitunut. Ammattijärjestämisen ala on vastaava, jolloin kotiin tulee ammattilainen, joka tekee asiakkaalle tilaa tai aikaa, Miia Nurmio kertoo.
Kolme kuukautta kestäneet etäopinnot muutamalla kontaktiluennolla varustettuna valmistivat Nurmion alalle, joka on kiinnostanut häntä jo lapsesta asti.
– Muistan jo pienenä järjestelleeni tavaroita ja asia on kiinnostanut läpi elämän. Kävin aikanaan järjestämiseen erikoistuneet Kon Mari -kirjat läpi ja löysin koulutuksen Suomen ammattijärjestäjät ry:n nettisivujen kautta. Pari vuotta pyörittelin asiaa, kunnes mieheni lopulta kannusti minut koulutukseen.
Koulutukseltaan 39-vuotias Miia Nurmio on alun perin autoasentaja, mutta sittemmin hän on tehnyt pitkään myyntityötä sekä erinäisiä kotikutsuja. Nyt hän on ammattijärjestäjän työtä aloitteleva yrittäjä, joka haaveilee, että ala tulevaisuudessa elättäisi täyspäiväisesti.
Vaikka ammattijärjestäjän taskusta löytyvätkin työhanskat, ei hän silti ole siivooja, vaan edesauttaa työllään siivouksen helpottumista ja antaa aikaa asiakkaalle.
– Kodissa on useimmiten liikaa tavaraa, eikä tiedetä, mistä aloittaa. Ihminen ylipäätään käyttää vain 20 prosenttia tavaroistaan. Asiakas oppii opastuksen ja tuen myötä, mistä turhasta voi luopua ja miten oppii säilyttämään tavaroita fiksummin. Autan myös asiakasta omalla autollani ja vien tavaraa kierrätykseen, jos hänellä on esimerkiksi paljon lehtiä. Annan myös vinkkejä kierrätykseen, tai tavaran mahdolliseen myyntiin.
Jokainen asiakas on erilainen, mutta ongelmat ovat pitkälti samoja. Tavaraa on liikaa, eikä aikaa niiden järjestämiseen löydy.  Jo kolmessa tunnissa saa paljon aikaan ja asiakas voi itse inspiroitua jatkamaan jo aloitettua työtä.
– Siinä ajassa voi saada esimerkiksi vaatekaapin tai vaatehuoneen käytyä läpi asiakkaan kanssa. Työn nopeus on toki hänen asenteestaan kiinni, eli osaako hän luopua tavarasta.
Yleisimmät kodin ongelmakohdat ovat keittiö, vaatehuone tai varasto, joka voi olla varsinainen pohjaton kaivo.
– Monella menee aikaa hukkaan, kun tiettyä tavaraa etsitään. Rahaa menee puolestaan hukkaan, kun ostetaan uusia tavaroita vanhojen ollessa hukassa.
Ammattijärjestäjällä on myös vaitiolovelvollisuus ja palvelusta saa kotitalousvähennyksen, myös esimerkiksi vanhemmille ostettuna palveluna.

Lue lisää 16.3.2018 lehdestä