Paikallinen karitsa kelpaa juhlapöytään

0

Yliristniemen tilalla Sauvossa eletään keskellä sesonkia. Joulun ohella pääsiäinen on aktiivista aikaa Heikki ja Henna Perkonojan pyörittämän luomulammastilan arjessa.
Yliristniemen lampaat teurastetaan Orimattilassa sijaitsevassa Vainion teurastamossa, jonka kanssa tilalla on tuotantosopimus. Tällä hetkellä tilan lampaiden pääluku on 600 paikkeilla. Yli vuoden ikäistä yksilöä aletaan kutsumaan jo karitsan sijaan lampaaksi.
– Meillä on 400 emolammasta ja 200 keväällä syntynyttä karitsaa. Aloitimme suomenlampailla, joita on noin sata. Lihaa tuottavaa texel-rotua on eniten. Niiden lisäksi meillä on kainuun harmaksia ja yksi suffolk-pässi astujana, Heikki Perkonoja kertoo.
Perkonojien mukaan pässi tekee työnsä ahkerasti, eikä keinosiementäjää ole luomutilalla kaivattu. Seuraavan kerran karitsoja syntyy huhtikuun alussa.
Lampaat viettävät talven sisätiloissa, mutta pääsevät laitumelle heti keväällä lämpötilan salliessa. Satapäinen katras on silminnähden iloinen ulos päästessään. Silti tietyt porukat eivät mielellään pysy aitauksessa.
– Texelit harrastavat pakenemista. Kun ne oppivat, miten jostain kohdasta mennään ulos, ei niitä pidättele mikään. Kerran 40 lampaista odotti bussipysäkillä kyytiä Kemiön suuntaan, Heikki Perkonoja nauraa.
– Silloin kun tiluksilla on hiljaista, on lampailla kaikki hyvin. Kyllä ne sitten pitävät meteliä, jos on jotain asiaa, hän lisää.
Karitsan liha on pääsiäisenä lammasta suositumpaa. Pääsiäismyynti onkin piristynyt viime vuosiin verrattuna.
– On se ehkä hiukan piristynyt ja pari viimeistä vuotta ovat olleet selkeämmät. Taloudellinen tilanne on saattanut vaikuttaa asiaan, Heikki Perkonoja kertoo.
Toisaalta Perkonojien mukaan ihmisten lihan syönti on vähentynyt ja lihan suoramyynti on laskenut alaspäin parhaimmista päivistään. Kuitenkin sesongit rytmittävät lampaan myyntiä aaltomaisin liikkein.
– Ihmiset halusivat aluksi aina lampaan viulua. Syksyllä puolestaan odotetaan lammaskaalia ja joulupöydässä savustettua lammasta, Henna Perkonoja kertoo.
Liha päätyy tilalta pääosin Varsinais-Suomen alueelle. Tilan suoramyynnin lisäksi sitä myyvät pääsiaisen aikaan muun muassa Paimion ja Sauvon paikalliset S-marketit.
– Arvostamme sitä, että kaupat ovat ottaneet lähituottajan lihaa valikoimaansa. Harmillinen seikka on kuitenkin se, että isossa mittakaavassa teuraan leikkuu teetetään ulkopuolella ja kustannukset ovat nousseet. Näin ollen kauppojen kanssa ei voi tehdä kauppaa isommassa mittakaavassa, sillä se vaatisi suuria lihamääriä. Toki kaikki on kuluttajalähtöistä, Heikki toteaa.

Lue lisää 29.3.2018 lehdestä