Paimion koivukujia kiusaa kaatoon johtava tauti

0
Alvar Aallontien koivukujalla osa koivuista on sairaita.

Paimiossa on vielä monta komeaa koivukujaa teiden ja katujen varsilla, mutta ei ikuisesti. Niihin on iskenyt koivunruskolaikkutauti.
Paimion kaupungin viheraluemestari Kaisa Salonen on huolissaan asiasta. Kaupungin vastuulla on huolehtia siitä, että katuvarsipuista ei ole vaaraa kulkijoille.

Sienitauti etenee alhaalta kohti koivun latvaa. Lehdet kellastuvat ja varisevat ennen aikojaan, alaoksista lähtien.
– Koivu alkaa kuolla alhaalta päin, ja lopulta vain ylin latvus säilyy vihreänä ”hattuna”. Siitä johtuu taudin toinen nimitys, hattutauti, Salonen kertoo.
Hattutautinen koivu saattaa sinnitellä hengissä, mutta kaunista siitä ei enää tule. Kuivia oksia saattaa tipahdella autojen ja jalankulkijoiden päälle.

Paimion kaupungin vastuulle kuuluu esimerkiksi Jokitien koivukuja, joka alkaa tulla elinkaarensa päähän. Paimion puistotoimi tutkii sitä parhaillaan.
Puukujan uudistaminen on melkoinen kustannuserä. Yksi kohtalaisen kookas katupuu voi maksaa jopa 500 euroa.

Paimion kaupungintalon kulmalta lähtevän Sukselaisenkujan varrella kasvaneet kahdeksan hopeapajua poistuivat Paimion katukuvasta jo viime maanantaina. Noin 60 vuotta vanhat hopeapajut olivat ränsistyneitä ja tiputtelivat oksia. Yhtä aikaa saivat lähteä pari ikääntynyttä koivua. Samalla  ”entrataan” kaupungintalon taustaa muutenkin.

 

 

 

Lue lisää 20.4.2018 lehdestä