Moottoritie E18 valmistui – avajaisjuhlat Vaalimaalla tänään

0

Ohitsemme pyyhältävä E18-moottoritieyhteys Turusta Vaalimaalle on nyt kokonaan valmis, yli 60 vuotta sen jälkeen kun rakennusurakan ensimmäinen osuus käynnistyi. E18 on Suomen ensimmäinen moottoritie, jonka rakentaminen alkoi vuonna 1956 Tarvontiellä Helsingistä Espooseen. E18-moottoritien viimeinen osuus Haminasta Vaalimaalle valmistui maaliskuussa 2018.
E18-moottoritien vihkiäisiä vietetään tänään torstaina 24.5. Vaalimaalla. Tapahtuma huipentuu nauhanleikkaukseen Vaalimaan tunnelissa, jossa eduskunnan puhemies Paula Risikko vihkii moottoritien käyttöön.
Nauhanleikkuutapahtuman lisäksi E18-moottoritien valmistumista juhlistetaan kutsuseminaarissa, jossa on mukana E18-moottoritien eri vaiheiden rakentamisessa mukana olleita henkilöitä sekä hankkeen sidosryhmien edustajia rakennus-, rahoitus- ja kuntasektoreilta. Seminaarissa puhuvat Elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtaja Veli-Matti Mattila, professori, johtaja Jorma Mäntynen WSP:stä ja myös tierahoitukseen osallistuneen Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb.
E18 Hamina–Vaalimaa -hankkeen valmistuminen tänä keväänä viimeisteli 344 kilometrin mittaisen moottoritietasoisen yhteyden Turusta Vaalimaalle. E18 on Suomen kansainvälisin valtaväylä. Sen varrella on yhteensä 87 eritasoliittymää, 236 siltaa ja 12 tunnelia. Tien vilkkaimmilla osuuksilla liikkuu jopa 87 000 ajoneuvoa päivittäin. Moottoritie vähentää liikenneonnettomuuksien määrää jopa 60 prosentilla ja kuolemaan johtavat onnettomuudet poistuvat lähes kokonaan.
E18-moottoritien rakentamisen tärkeisiin virstanpylväisiin liittyy mm. Turku -Paimio välin rakentaminen vuosina 1990- 1997 ja Paimio-Muurla osuus 1997-2003.

Historiallinen juhlapäivä, E18 valmistujaiset Vaalimaalla.