Paimiolaisella ja sauvolaisella karjalla on kesäpesti Turussa

0

Salmensuun tilan hereford-karjaa. Kuva Timo Jakonen, TS.

Friskalan lintulahdella Turussa on tiedossa riehakasta menoa, kun sauvolaisen Salmensuun tilan hereford-karja saapuu torstaina maisemanhoitotyöhön. Lehmät tuodaan Vihtiläntielle kello 10.30.

Salmensuun lehmiä laiduntaa Turussa myös Kulhon saaressa ja Katariinanlaaksossa Rauvolanlahdella. Työpestin ovat saaneet 3 sonnia, 50 lehmää vasikoineen ja 50 hiehoa. Iältään lehmät ovat 3– 10 vuotiaita.
– Nykyään maatiloille ei oikein pääse eläimiä katsomaan, joten eläimet tuodaan ympäri kaupunkia ilahduttamaan kaupunkilaisia, toteaa maatilaintarkastaja Timo Sirkiä Turun kaupunkiympäristötoimialalta.

Maaperä köyhtyy ja mereen valuvien ravinteiden määrä vähenee, kun laiduneläimet syövät pelkästään niittyjen ja peltojen tarjoamaa ravintoa. Luonnon monimuotoisuus lisääntyy, kun elintilaa vapautuu linnuille, pieneliöille ja kasveille.
– Laiduneläimet hoitavat rantapeltoja syömällä ruovikot. Hoitomuoto on paras mahdollinen, maisema pysyy avoimena ja eläinlajisto monipuolistuu, kertoo Sirkiä.

Turun Hirvensalossa laiduntaa kesällä ylämaan karjaa Heli’s Highlandin tilalta Paimiosta ja lampaita Kemiönsaaresra Iloinen lammas -tilalta. Hirvensalon Särkilahdelle tulee myös muutama hevonen.

Turun kaupunki muistuttaa, että eläimille ei saa syöttää mitään.

– Ruoho on eläinten parasta ravintoa ja ne saavat kaiken ruuan laitumelta.