Avotulikielto on purettu, mutta alueellamme on edelleen metsäpalovaroitus

0

Varsinais-Suomen pelastuslaitos on tänään purkanut toukokuun lopussa tekemänsä avotuli- ja kulotuskiellon. Vaikka tulen sytyttäminen on jälleen sallittua, pyydetään juhannuksen viettäjiä noudattamaan erityistä varovaisuutta tulen käsittelyssä.
Metsäpalovaara-alueilla nuotiota, kokkoa tai muuta avotulta ei saa sytyttää, ja tällä hetkellä alueellamme on edelleen voimassa metsäpalovaroitus. Ajantasaisen tilanteen voi tarkistaa säätiedotuksista tai Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta.

Varomattomasta tulen käsittelystä voi seurata sakkorangaistus ja vahingonkorvausvastuu. Pelastuslaitos ja hätäkeskus eivät ota vastaan ilmoituksia juhannustulien polttamisesta, eivätkä myönnä erikseen lupaa avotulen sytyttämiseen. Kokon polttaja on vastuussa mahdollisesti aiheutuvista vahingoista.

Mikäli kokkoa poltetaan, se tulee polttaa palamattomassa paikassa, kuten hiekalla, kalliolla tai veteen rakennetulla lautalla. Kokon polttajan on pidettävä huolta siitä, ettei lähettyvillä ole metsää, rakennuksia tai syttyvää maastoa. Juhannuskokko ei ole roskanuotio.
Kokon polttamista koskevat samat säännöt kuin mitä tahansa avotulen tekoa. Haja-asutusalueella juhannuskokkoa voi polttaa omalla maalla tai maanomistajan luvalla silloin, kun metsäpalovaroitus ei ole voimassa, paikka on soveltuva kokon polttoon ja kun kokon poltto ei häiritse naapureita. Tulta on vartioitava kokon sytyttämisestä sammuttamiseen asti ja valvottava myös, ettei se syty uudelleen.