Högsåran saaren helmi on pitkän historian omaava kahvila

0

Matka Högsåran saareen taittuu Svartnäsin lossirannasta lähtevällä lossilla henkilöautojen, rekan, polkupyörien ja leirikoululaisten seassa. Kaikille löytyy paikka tiiviisti pakatusta lossista ja merimatka saarelle alkaa. Kyselemme muilta matkustajilta, mitä tapahtuu, jos kaikki eivät mahdu lautalle. Niitä kun menee vain muutamia päivässä. Kokenut lossin käyttäjä kertoo, että usein kuljettaja tekee poikkeuksen ja käy noutamassa rannalle jääneet autot vielä toisella hakureissulla takaisin rantaan.
Kun lossi rantautuu saareen, on edessämme mitä idyllisin maisema. Pieniä vanhoja puutaloja hyvinhoidettuine pihoineen vanhan hiekkatien molemmin puolin. Emme tiedä, missä saaren kuuluisin nähtävyys, Farmors Café sijaitsee, mutta luotamme vaistoon ja jatkamme tietä eteenpäin. Näemme idyllisiä ruotsalaistyyppisiä puutarhoja ja kuulemme, että ohi ajavat pyöräilijät suuntaavat suoraan lossilta uimarannalle.

Farmors Café löytyy helposti vajaan 10 minuutin kävelyn jälkeen. Paikka on rakennettu Gamlas Lillstuga -nimiseen entiseen luotsitupaan, joka on rakennettu 1700- ja 1800-luvun vaihteessa. Isoäidin taloksi tupaa alettiin kutsua talossa 15 vuotta yksin asuneen isoäiti Erikan mukaan. Hän jäi leskeksi vuonna 1935. Talo on sittemmin muuttunut ja kasvanut talonväen myötä, mutta vanhat hirsiseinät ovat yhä entisellään.
Kahvilaravintolaksi paikka muovautui jo vuonna 1994. Sisätiloissa pääsee vanhan ajan tunnelmaan helposti. Paikasta löytyy yhä vanha puuhella. Vanhassa keittiössä toimiikin kahvila, jossa on esillä mitä ihanampia kakkuluomuksia kesäisestä mansikkakakusta suuriin marenkeihin. Kakkupalatkin saa leikata itse. Suuressa ruokasalissa puolestaan on esillä lounasbuffet, jossa on tarjolla lohta, perunaa ja lihaa, saaristolaisteemalla valmistettuna.
Ravintolalla on laaja terassi, eikä ruokailijoita juuri sisätiloissa näykään. On idyllisempää istua ulkona auringossa, samalla kun viereisellä laitumella laiduntaa lehmiä.

Farmors Cafén omistaja Ilva Lembergin mukaan kahvilan arki on kiireistä kesäkuukausina.
– Heinäkuussa tiettyinä päivinä on paljon porukkaa. Satunnaisia kakkukahvittelijoita ja vakioasiakkaita, jotka käyvät meillä joka kesä.
Veneilijät löytävät Högsåraan totuttuun tapaan ja saarella onkin kaksi vierasvenesatamaa.
Alun perin Farmors Café tuli tunnetuksi kakkupöydästään.
– Kakut ovat vieläkin se juttu. Meillä saa viipaloida aina sen kokoisen palan, jonka haluaa. Toki tänä päivänä käy yhä enemmän ruokavierailijoita, jotka ottavat lounasta ja jälkiruoaksi kakkua.

Lue lisää 13.7.2018 lehdestä