Pohjavesialueen käyttö voi saastuttaa paimiolaisten talousveden

0
Hiekkahelmen virallisella uimarannalla käy väkeä runsaasti, mutta moni on valinnut lähistöllä sijaitsevat pohjavesialueen lammet uimapaikoikseen.

Paimion Hiekkahelmen uimapaikan läheisyydessä sijaitsevalla Saari-Nummensuon pohjavesialueella on käynyt tänä kesänä kuhina. Lammissa uivista henkilöistä on lukuisia havaintoja, vaikka uiminen ja muu oheistoiminta on alueella ehdottomasti kiellettyä. Hiekkahelmen parkkipaikka näyttää helteisenä kesäpäivänä täydeltä, mutta virallisella uimarannalla on vain kourallinen ihmisiä. Osa autonsa parkkeeranneista ihmisistä marssii suoraan pohjavesialueelle metsän läpi, vaikka alueelle vievä tie on selkeästi suljettu lukitulla portilla varoitusmerkkien saattelemana.
ELY-keskuksen suunnittelija Hanna Uusitalon mukaan uintia alueella pitäisi ehdottomasti välttää.
– Suoja-alueen päätös kertoo, että alueella on aikanaan ollut paljon maa-ainesten ottoa. Nyt puhdistava maakerros on poistettu ja pintavedet ovat suorassa kosketuksessa pohjavesien kanssa ja niillä on suora pilaantumisriski.
Matka vedenottamolle on lyhyt, eikä pohjavesi ehdi pilaantuessaan puhdistua tarpeeksi. Tästä syystä sitä pitää suojella. Kyseinen vesi päätyy lopulta suoraan paimiolaisiin koteihin.
– Pintavesi ei saa likaantua. Veteen tulee ihmisten ja eläinten mukana ravinteita ja vesi on altis rehevöitymiselle. On riski, että veteen päätyy eliöperäisiä bakteereita, jotka eivät sinne kuulu. Näin voi tapahtua esimerkiksi virtsan mukana. Uinti vedessä aiheuttaa ongelmia vedenottamolle ja veden laadulle. Uusitalo kertoo.
Myös moottoriajoneuvoilla ajelu alueella on ehdottomasti kielletty mahdollisten öljyvahinkojen takia.
– Tien käyttö on oikeutettu tietyille henkilöille, jotka saavat ajaa alueen läpi, mutta senkin käyttö on vähäistä ja hallittua, Uusitalo muistuttaa.

Lue lisää 3.8.2018 lehdestä