”On tapauksia, joissa kuljettaja on pysähtynyt tunneliin harjaamaan lumia autostaan” – syyskuun alun liikennekaaos moottoritiellä huolestutti Liikenneturvan

0
Pelastustyöt tai tien avaus onnistuvat moottoritiellä hyvin, kun autot muodostavat niin sanotun pelastuskujan. Kuva: Keski-Uudenmaan pelastuslaitos.

Moottoriteillä ja tunneleissa ei saa pysähtyä kuin pakottavasta syystä, muistuttaa Liikenneturva tiedotteessaan keskiviikkona.

Liikenneturva huolestui eteläsuomalaisten ajokulttuurista, kun tunnelin paloilmoitus aiheutti liikennekaaoksen syyskuun alussa moottoritiellä. Noin tunnin odottamiseen kyllästyneet autoilijat kääntyivät tulosuuntaan ja lähtivät ajamaan moottoritietä väärään suuntaan.

Liikenneturvan mukaan aika ajoin nousee esiin tapauksia, joissa jokin poikkeustilanne tai muu syy saa ihmiset käyttäytymään erikoisesti ja jopa vaarallisesti moottoriteillä tai tunneleissa.

– Moottoritietä lähdettiin tuolloin ajamaan jopa väärään suuntaan vain hetken odottelun jälkeen. Kun ensimmäinen alkaa toimia vasten liikennesääntöjä, muutamia muita seuraa usein perässä. Näytä muille hyvää esimerkkiä, toivoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen tiedotteessa.

– Taannoin on ollut jopa tapauksia, joissa kuljettaja on pysähtynyt tunneliin harjaamaan lumia autostaan. Pitäisi olla selvää, että kyseessä on väärä paikka ja aika kyseiselle toiminnalle, Heiskanen sanoo.

 

Syyskuun tilanne syntyi, kun Karnaisten tunnelista tuli palohälytys. Tunnelialueen liikenne katkaistiin ilmoituksen vuoksi sekä Turun että Helsingin suuntaan lauantaina kahdeksas syyskuuta. Ykköstie ruuhkautui nopeasti sillä aikaa, kun pelastuslaitos selvitti paloilmoituksen syytä. Lopulta pelastuslaitos huomasi, että ilmoitus johtui laitteistoviasta.

Odottamiseen kyllästyneet autoilijat puikkelehtivat eri suuntiin ja lähtivät jopa ajamaan moottoritietä väärään suuntaan.

Pelastuslaitos totesi tilanteen jälkeen, että tie olisi voitu avata aikaisemminkin, mutta autoilijoita oli moottoritiellä sikin sokin ja he ajoivat miten sattui.

Tieliikennekeskus kertoi autoilijoiden myös avanneen ja väännelleen liikenteen sulkupuomeja.

 

Liikenneturva muistuttaa, että poikkeustilanteissa ei voi lähteä vaarantamaan liikennettä hätiköidyillä ratkaisuilla. Hälytysajoneuvoilla on aina annettava mahdollisimman esteetön kulku.

Moottoriteillä ja tunneleissa ei saa pysähtyä kuin pakottavasta syystä.

Vastakkaiseen suuntaan ajaminen moottoritiellä on kiellettyä. Samoin kuin U-käännöksen tekeminen sekä peruuttaminen. Samat kiellot ovat voimassa myös tunneleissa, joissa lisäksi on aina kytkettävä ajovalot päälle.

– Myös pysäyttäminen ilman pakottavaa syytä on kielletty, kuten totta kai myös pysäköinti, Heiskanen sanoo.

 

Jos liikenne moottoritiellä tai tunnelissa seisahtuu, ei kannata tehdä hätiköityjä ratkaisuja, neuvoo Liikenneturva. Se kehottaa odottamaan rauhassa ja katsomaan, mitä tapahtuu. Autosta ei myöskään kannata nousta turhaan ulos.

– Paikalle saapuvalle pelastuskalustolle on tärkeää antaa mahdollisimman esteetön kulku tapahtumapaikalle. Kaksikaistaisella yksisuuntaisella tiellä olisi hyvä pyrkiä avaamaan toinen kaista kokonaan hälytysajoneuvon käyttöön, mutta mikäli tämä ei ole mahdollista, voivat autoilijat luoda väylän eli niin sanotun pelastuskujan kaistojen keskelle, Heiskanen sanoo.

 

Jos liikenne seisahtuu moottoritiellä tai tunnelissa:

• Odota rauhassa ja katso, miten tilanne kehittyy.

• Pysy autossa, mikäli selvää syytä ajoneuvosta poistumiseen ei ole.

• Anna hälytysajoneuvoille mahdollisimman esteetön kulku.

• Kiire tai mikään muukaan ei ole syy liikenteen vaarantamiselle

• Unohda väärään suuntaan ajaminen tai muut koukkaukset.

Ohjeet: Liikenneturva.