Onko aamu-uninen ihminen laiska?

0

Onko aamu-uninen ihminen lähtökohtaisesti muita laiskempi? Ovatko pikkutunneille saakka valvovat henkilöt jotenkin epäilyttäviä?
Jos vastaat molempiin kysymyksiin kyllä, olet luultavasti iltauninen aamuvirkku. Ja sehän on sinänsä ihan hyvä juttu: yhteiskunta pyörii yhä pitkälti aamuvirkkujen ehdoilla, vaikka nykyisin vain murto-osa kansalaisista joutuu lähtemään aamuviideltä karjahakaan lypsylle.
Illan virkku, aamun torkku, se tapa talon hävittää, sanottiin ennen vanhaan. Ja niin sanoo moni vieläkin.
Toisaalta ilmassa on nykyisin myös sellaista ajattelua, että kukin täysi-ikäinen nukkukoon ja valvokoon niin kuin parhaaksi näkee. Pääasia, ettei koe unirytmiään kovin ongelmalliseksi eikä stressaa sitä liikaa.
Tosin esimerkiksi parisuhteissa voi olla niin, ettei kumpikaan osapuoli koe unirytmiään millään lailla ongelmalliseksi, mutta molemmat kokevat kumppaninsa unirytmin erittäinkin ongelmalliseksi.
Tiedän liittoja, joissa vaimo nukahtaa pääsääntöisesti iltayhdeksältä ja mies vasta joskus puoli kahden maissa yöllä. Ja sunnuntaiaamuna samainen vaimo herää kello puoli kuusi, ja mies vasta Turun tuomiokirkon puolenpäivän lyönteihin.
Se ei ole täysin ongelmatonta, uskokaa pois.
Olin talvella ja keväällä yhteensä noin kolme ja puoli kuukautta vuorottelu- ynnä muilla vapailla. Aika usein valvoin yöllä kahteen, kolmeen. Talviolympialaisten aikaan jopa pitkälle aamuun, jos oli luvassa kiinnostava suomalaislaji. Toisaalta samoista penkkiurheilullisista syistä saatoin laittaa kellon soimaan jo kuudelta aamulla. Ja sitten olikin mukavaa nauttia keskellä päivää parin tunnin nokkaunista.
Kärsikö työtehoni? Ei mielestäni. Pystyin tekemään yli kuukauden etuajassa kaikki ne työt, joita olin vuorotteluvapaani ajalle kaavaillut.
Tässä Kunnallislehden numerossa univalmentaja Anne Juntunen kertoo työstään ja ihmisten monenkirjavista uniongelmista. Hänen tärkeä viestinsä on, että parhaiten noidankehältä välttyy, kun miettii ja murehtii nukkumistaan mahdollisimman vähän.
Mutta väkisinkin unettomuus toisinaan stressaa. Esimerkiksi silloin kun istuu yöaikaan 12 tuntia lentokoneessa, eikä uni tule silmään sekunniksikaan.
Seuraavana yönä nukkuu kuitenkin jo ihan hyvin. Ja aika sikeästikin.