Sienisyksy tuli sittenkin, ja kosteissa paikoissa sato on aika hyväkin

0

Moni sienihullu on tuskaillut kuluneen kesän ja syksyn kuivuutta, kun tutuista ja ”varmoista” paikoistakaan ei ole välttämättä löytynyt sienen sientä. Viikonloppuna Turun työväenopistolla pidetyssä sieninäyttelyssä oli kuitenkin esillä tuoreita sieniä yli 300 lajia.
– Toki se teetti enemmän töitä kuin normaalivuosina, myönsi järjestävän seuran eli Turun sieniseuran puheenjohtaja Jouni Issakainen.
Hänen mukaansa koko maakunta ei suinkaan ole rutikuiva, vaan sateita on osunut pistemäisesti sinne ja tänne. Pitää vain sattua oikeaan paikkaan.
– Paras tattikausi kesti viikon verran, keräsimme niitä silloin miehen kanssa yhteensä 200 kiloa. Mutta sitten ne vähenivät niin että seuraavalla viikolla saatiin enää pieni satsi, kertoo paimiolainen Senita Lahdenperä.
Hänelle ja puolisolle metsä on Senitan mukaan ”henki ja elämä”. Metsämarjakausi alkaa mustikoista ja päättyy myöhäisiin karpaloihin. Sienestänyt pariskunta on yli 40 vuotta.
– Nyt on ollut erikoinen kesä, kun kantarellia alkoi tulla vasta äsken, kun tavallisesti satokausi alkaa jo heinäkuussa. Nyt jos saadaan sadetta niin varmasti tulee kantarelleja vielä.
Lahdenperät keräävät sieniä sellaisia määriä, että suuri osa menee myyntiin, esimerkiksi ravintoloihin Helsinkiä myöten. Lisäksi sieniä on myyty Rekossa ja suoraan yksityisille.

Lue lisää 11.9.2018 lehdestä