Kissa on Turun eläinhoitolan yleisin vieras. Arkistokuva Turun eläinhoitolasta. Kuva: TS, Riitta Salmi.

Paimiolaisia Facebookin keskustelupalstoja seuratessa tuntuu siltä, että kaupungissa olisi tavanomaista enemmän karkailevia koiria ja kissoja. Lähes viikoittain joku julkaisee kuvan tai havainnon näkemästään vapaasta eläimestä.
Turun kaupungin eläinhoitolan eläintenhoitaja Susanna Koskisen mukaan Paimiosta ei tule merkittävästi enempää karkulaisia kuin muistakaan kunnista tai kaupungeista. Syy karkulaisten määrään saattaa kuitenkin olla Paimion maaseutumaisuudessa.
– Yleensäkin maaseutukunnista tulee enemmän karkulaisia. Esimerkiksi kissat ulkoilevat vapaana ja koiratkin päästetään usein ulos ja näin ollen ne voivat juoksennella ympäri kyliä. Usein joku ottaa ne kiinni ja toimittaa meille.
Pääsääntöisesti eläimen löytänyt henkilö toimittaa karkulaisen Vanhalla Tampereentiellä sijaitsevaan eläinhoitolaan. Siellä otetaan vastaan ilman omistajaa jääneitä ja viranomaisten haltuun ottamia lemmikkieläimiä sekä huolehditaan niiden tilapäisestä hoidosta. Eläinhoitolassa hoidetaan myös loukkaantuneita ja nälkiintyneitä luonnonvaraisia eläimiä Turun eläinsuojeluyhdistyksen toimesta. Yleensä löytäjä toimitaa eläimen eläinhoitolaan.
Karkurikissat työllistävät syksyä
Turun kaupungin eläinhoitola palvelee Paimion lisäksi 16 eri kuntaa tai kaupunkia. Karkureita saapuu hoitolaan päivittäin. Syksyn tullen etenkin karkurikissojen määrä kasvaa.
– Syksyllä ilmat viilenevät ja kissoja voi tulla useampi päivässä. Ihmiset havahtuvat vasta myöhään, että koko kesän pihalla on pyörinyt kissa ja sitä on ruokittu. On toivottavaa, että se tuotaisiin meille heti, eikä vasta monen kuukauden päästä, Koskinen huomauttaa.
– Olisi myös todella hyvä, että maaseudulla ihmiset leikkauttaisivat kissansa. Se on äärettömän tärkeää, hän jatkaa.
Koskinen suosittelee ihmisiä hyödyntämään miljoona mikrosirua -kampanjaa.
– Se kiertää eri paikkakunnilla. Suosittelen ehdottomasti siruttamaan, sillä se nopeuttaa lemmikin kotiin pääsyä.
Koiralla ehdoton löytymistä edesauttava tekijä olisi Koskisen mukaan panta, jonne olisi kirjoitettu vedenkestävällä tussilla omistajan puhelinnumero.
Some helpottaa kotiutumista
Karkurieläinten löytymisestä saa Koskisen mukaan kiittää Facebookia ja sosiaalista mediaa.
– Ennen muinoin ei ollut Facebookia. Nyt kun karkureita jaetaan ja bongaillaan, saattaa näyttää siltä, että niitä olisi valtavasti. Näin ei kuitenkaan ole.
Eläinhoitola saa myös jatkuvasti kyselyitä kadonneista lemmikeistä.
– Tein eläinhoitolalle Facebook-sivut, jonne löytöeläinten kuva ja löytöpaikka jaetaan. Sosiaalisen median avulla jopa kissat ovat palautuneet nopeammin kotiin.
Koskinen toivoo, että lemmikin kadotessa omistaja soittaisi välittömästi eläinhoitolaan.
– Meille kannattaa soittaa heti, ennen kuin etsii lemmikkiä monta tuntia. Sillä välin moni on jo voinut soittaa ja kertoa, että karannut koira on otettu kiinni. Näin eläimen ei tarvitsisi tulla tänne turhaan. Usein käykin niin, että meille tuotu eläin noudetaan jo muutaman tunnin kuluttua.

Lue lisää 28.9.2018 lehdestä