Syksy muuttaa opiskelijat uusiin koteihin

0
Tania Kokkala muutti Piikkiöstä Joensuuhun opiskelemaan lakia.

Kysyimme kolmelta opiskelijalta muutosta. Yksi vastanneista oli Joensuuhun muuttanut Tania Kokkala.

Miksi muutit, minne ja milloin? Miten muutto hoidettiin? Millainen asunto sinulla on ja missä? Asutko yksin?
Mitä muuttokuormassa oli mukana?
Mikä tärkeintä tai välttämättömintä? Mitä ilman et olisi lähtenyt?
Mitä piti hankkia? Mistä hankittiin ja miten?
Miten olet nukkunut ? Kuuluuko kovasti vieraita ääniä, naapurit metelöi?
Millainen kokemus uudesta asuinpaikasta? Osaatko arvioida, mikä hyvää, mikä mietityttää? Kauanko siellä asustelet? Mitä virallisia juttuja on pitänyt hoitaa?

– Muutin Joensuuhun elokuun lopulla, kun pääsin Itä-Suomen yliopistoon Joensuun kampukselle opiskelemaan oikeustiedettä. Vuokrasimme vanhempieni kanssa pakettiauton muutamaksi päiväksi, pakkasimme auton täyteen ja ajoimme Joensuuhun. Muutto oli hoidettu yhdessä viikonlopussa. Muutin yhdessä poikaystäväni kanssa, joka nyt on armeijassa, kaksioon Joensuun Rantakylään, mikä on keskustasta noin kolmen kilometrin päässä.

– Asuin jo ennen tänne muuttoa yhdessä poikaystäväni kanssa, joten lähes kaikki kotiin tarvittavat asiat oli jo hankittu. Myin kuitenkin ennen muuttoa suurimman osan huonekaluista ja ostin Joensuusta uusia, koska pakettiautoon ei olisi saatu mahtumaan kaikkia tavaroita.

– Oikeastaan kaikki mitä muutin mukanani tänne Joensuuhun on tärkeää. Jos kaikki kotiin tarvittavat asiat olisi ollut hankkimatta, en välttämättä olisi muuttanut. Uuteen kaupunkiin muutto aiheutti muutenkin jo stressiä ja jos kaikki tavarat huonekaluista tiskiharjaan olisi pitänyt hankkia, olisi muutto vienyt vielä enemmän aikaa ja rahaa.

– Uuteen kotiin hankittiin kaupasta uusi sänky, ruokailuryhmä, tv-taso sekä muutama lipasto. Lisäksi uuteen kaupunkiin muuton myötä piti hankkia muun muassa bussikortti, kirjastokortti sekä kuntosalikortti.

– Taloyhtiö on osoittautunut todella rauhalliseksi ja naapurit ovat suurimmaksi osaksi vanhempaa väestöä, joten olen uudessa kodissa nukkunut todella hyvin. Joensuu tuntui aluksi todella sekavalta kaupungilta ja ensimmäisinä kertoina kun kävin keskustassa eksyin jatkuvasti. Joensuun keskusta on ruutukaava, joten jokainen korttelinkulma näytti näin uuden asukkaan silmistä täysin samalta.
Tykästyin siihen, että välimatkat ovat niin lyhyitä, että pyörällä pääsee joka paikkaan helposti ja nopeasti. Lisäksi Joensuussa näin lukuvuoden aikana kolmasosa asukkaista on opiskelijoita, joten keskustassa lähes poikkeuksetta törmää opiskelukavereihin. Ainoa huono puoli Joensuussa on välimatka Turkuun, missä asuvat perhe, sukulaiset ja ystävät. Kun haluaa lähteä käymään kotipuolessa, täytyy matkustamiseen varata kokonainen päivä sekä säästää rahaa. Opiskelu oikeustieteellisessä kestää pääsääntöisesti viisi vuotta, joten luultavasti koko opiskeluajan vietän täällä Joensuussa.

– Virallisten asioiden hoitamiseen meni ennen muuttoa paljon aikaa ja osa niistä aiheutti hieman stressiäkin. Vanhasta asunnosta piti muistaa siirtää/irtisanoa netti, sähkö ja vakuutukset. Muuttoilmoitukset piti tehdä maistraattiin, postiin, pankkiin sekä uuteen ja vanhaan asuntoon. Lisäksi kelasta hain opintorahaa, yleistä asumistukea ja poikaystäväni piti ilmoittaa kelaan uuden asunnon tiedot, jotta sotilasavustuksen maksaminen saadaan päivitettyä. Yliopistoon piti myös muistaa ilmoittautua sekä maksaa lukukausimaksut ja ainejärjestömaksut.

( jutusta korjattu etunimi pe klo 15.50)

Lue lisää 7.9.2018 lehdestä