Komea nähtävyys kiinnostaa Sauvon kirkossa

1
Sauvon ruumisvaunuja saattoi vetää joko yhdellä hevosella tai parivaljakolla.

Sauvon kirkossa on nyt yksi uusi nähtävyys, kun sen asehuoneeseen saatiin kesällä esille komeat ruumisvaunut.  Sauvon seurakunta omistamat vaunut olivat sitä ennen varastossa viimeiset 74 vuotta. Vaunut ovat hyväkuntoiset. Niitä ei ole entisöity, vaan kaikki on alkuperäistä, tekstiilejä myöten.

Vaunumestari Jenni Mäntysen mukaan vaunujen pohjaosa näyttäisi olevan 1800-luvun tekoa, mutta yläosa lienee tehty 1900-luvun alussa. Vaunut on tehty Pohjanmaalla, sillä etulaudassa olevan metallikyltin mukaan vaunut on tarkistanut Kurikan Käsityöläisten Osuuskassa, ennen kuin ne on luovutettu asiakkaalle.

Harvinaista on sekin, että Sauvon ruumisvaunujen viimeinen käyttökerta on tiedossa. Jouluaattona 1944 Hjalmar Grandell teki niillä viimeisen matkansa, kotoa kirkkoon.

Lue lisää 12.10.2018 lehdestä

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Ismo Tuomi
4 vuosia sitten

Sauvon kirkon ruumisvaunut

Vaunujen valmistaja oli käsityöläisosuuskunta “Kurikan käsityöläisten osuuskassa”, jonka vuoden 1908 myyntiluettelossa “Kuvallinen hintaluettelo kesäajokaluista” vaunut esiintyivät . Hintaa “karvahattumallille” oli 600 SMK (Suomen markaa) ja paremmin varustellulle kiesille 650 SMK

Kiinnostuneille löytyy kansallisarkistosta tallenne osoitteessa: https://digi.kansalliskirjasto.fi/pienpainate/binding/343985?page=46

Terveisin:
Ismo Tuomi, Kotka
Ikuinen historian harrastaja