Laskun maksun aika?

0

Sauvon virastohankkeen suunnittelukuluista esitettyä laskua on pyöritelty moneen kertaan Sauvossa. Tätä kirjoittaessa ei ole vielä tiedossa, siirtyikö lasku maanantai-iltana maksuun vai ei, päätettiinkö siitä vielä neuvotella, tai mitä ihmettä sen kanssa tehdään. Lasku pitkälti näkymättömiin jääneestä suunnittelutyöstä on kieltämättä iso.
Vielä muutama vuosi sitten Sauvossa väännettiin nyt käytöstä poistetun viraston kunnosta. Lopuksi virasto meni terveyssyistä osin käyttökieltoon ja nykyään virastotoiminnot on hajautettu useampaan eri kiinteistöön. ”Kunnon kunnanvirastoa” ei ole Sauvossa nyt lainkaan, mikä on monien mielestä suorastaan omituista. Toki on heitäkin, jotka sanovat, että mihin erillistä virastoa tarvitaan ja onneksi sentään ei lähdetty pykäämään uusia tiloja, kun ensin on laitettava kuntoon lasten käytössä oleva koulu.
Lopullinen niitti virastopyöritykselle tuli ikäänkuin ”ulkoa”, kun koulurakentamisen ja korjaamisen mittaluokan laajuus selvisi. Toki siihenkin liittyviä ratkaisuja on monien mielestä aivan yhtä lahjakkaasti pyöritelty.
Yhtä kaikki, vaiherikkaan virastoväännön kupeessa kunnan virkamies- ja luottamusjohto ehti tehdä päätöksiä, joihin nyt esitetty lasku nojaa. Kirjallisia sopimuksia suunnittelusta ei tehty. Vastuuta voidaan sysätä virkamiehille, mutta kyllä se väkisinkin lankeaa myös luottamusjohdolle, jonka linjaukset hankkeen valmisteluun käyvät ilmi pöytäkirjoista. Sauvon valtuusto päätti osallistua paimiolaisen rakennusliikkeen suunnitteleman kiinteistön toteuttamiseen torin laidalle. Päätös ei kylläkään konkretisoitunut, ja hankekin suli alta, mutta silti tiloja suunniteltiin, neuvotteluja pidettiin, ja tätä taustatyötä koskee nyt käsittelyssä pyörinyt hankesuunnittelulasku. Aika lailla ymmärrettävä on lakiasiantuntijoiden neuvo siitä, että laskuun löytyy perusteita.
Nyt Sauvossa on meneillään koulusuunnittelu. Ikävä kyllä myös sen osalta on välillä näyttänyt siltä, että päätöksenteossa on jänniä haasteita. Ihan selvää kuvaa hankkeesta ei kuntalaisille ole syntynyt, eikä tiettävästi ihan kaikille päättäjillekään. Vähän outoa se on, että kun nykyajassa poliitikot ovat tyypillisesti sananvalmiita ja pyrkivät aktiivisesti esille ajatuksineen, niin Sauvossa tyypillisempää on pyrkiä välttämään selvää sanomista ihan niin pitkälle kuin suinkin.
Osa päättäjistä myöntää, että niin tässäkin, kuin jo parin viime vuoden ajan päätöksenteossa on ollut melkoisia haasteita, kun keskustelu pyörii herkästi toissijaisuuksissa. Jotkut syyttävät suoraan, että päätöksentekokykyä nakertaa se, että valtapuolue keskustassa on meneillään sisäinen valtataistelu ja köydenveto heijastuu muihinkin.
Liekö näin? Jotenkin tuntuu siltä, että laskun maksun aika Sauvossa on sikälikin, että päätöksentekoon kaivattaisiin selkeyttä, johdonmukaisuutta ja myös nykypäivään sopivaa avoimuutta.
Taina Tukia