Pimeä aika on taas alkanut – tiedätkö mistä tunnistaa hyvän heijastimen?

0

Autoilija näkee paljon vähemmän kuin jalankulkija. Täysin pimeässä autosta poispäin kävelevä, tummiin pukeutunut jalankulkija ei näy auton lähivaloissa enää siinä vaiheessa, kun jalankulkija näkee vielä hyvin lukea sanomalehteä auton valojen loisteessa. Heijastimen tuike näkyisi autoilijan lähivaloissa jopa 350 metrin päästä, jos jalankulkijalla sellainen olisi.
– Noin puolet jalankulkijoista käyttää heijastinta. Lasten ulkovaatteissa on hyvin usein heijastavia yksityiskohtia eli itse asiassa lapset ovat pimeässä melkeinpä se kaikista parhaiten näkyvä ryhmä, suunnittelija Laura Loikkanen Liikenneturvasta kertoo.
Laki vaatii jalankulkijaa käyttämään heijastinta pimeän aikaan tiellä liikuttaessa. Sakot eivät kuitenkaan uhkaa, vaikka heijastin jäisi kotiin.

Tiesitkö, että kunnollisen heijastimen myyntipakkauksesta tulee löytyä CE-merkintä, tyyppitarkastuksen suorittaneen tahon kuten Työterveyslaitoksen tiedot, käyttöohjeet sekä tieto valmistajasta. Heijastimen pitää lisäksi täyttää standardi EN 13356. Käytännössä tämä tarkoittaa, että heijastimen pinta-ala on vähintään 15 neliösenttiä.
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto valvoo myynnissä olevia heijastimia, mutta aina on mahdollista, että markkinoille pääsee kelvottomiakin heijastimia.
– Ihmisten käytöksen muuttaminen ei tapahdu helposti eikä nopeasti. Heijastimen käyttäjiltä toivoisin, että käytettäisiin vain standardin täyttävää kaupan heijastinta. Heijastinta ei tulisi itse askarrella, kuten ei askarrella pelastusliiviä tai sammutuspeitettäkään, Loikkanen päättää.