Suunnista Paimioon

2

Paimion Rastia edustavat suunnistajat ovat tuoneet kaupunkiin 191 SM-mitalia vuosien varrella. Kultaa ja kunniaa siis ihan roppakaupalla. Toki tämänkaltaisia ennätysvuosia ei historiassa ole monta, vaan mitalitili on karttunut vuosikymmenten kuluessa.
Sietäisikö Paimion miettiä brändäyksessään tätäkin kulmaa? Suunnista Paimioon– slogania kehittelemään ja ei kun eteenpäin, pois tieltä risut ja männynkävyt.
Mikä muu toiminta saati urheilulaji on ikinä tuottanut Paimiolle niin laajaa myönteistä julkisuutta ja näkyvyyttä kuin suunnistus? Kaksi Jukolan viestiä on tuonut Paimioon paikkakunnan historian suurimmat väkijoukot, ja antanut maanlaajuista ja jopa maan rajat ylittävää huomiota. Molemmat olivat huikeita suorituksia myös siksi, että niiden järjestämiseen sitoutui todella laaja vapaaehtoisten joukko ja pitkällinen valmistelutyö sitoi tiiviiseen yhteistyöhön monenlaisia taustoja omaavia tekijöitä. Yhdisti ja sitoutti. Jotakin kertoo, että vieläkin joku kantaa ylpeästi vuoden 1994 Jukolan viestin vihreää tuulipukua, vaikka toki tämä tuoreempi ”edustusasu” osuu jo silmään useammin.
Miksi siis suunnistavaa Paimiota ei mietittäisi myös pidemmällä tähtäimellä ja paikkakunnan profiilin kannalta?

Suunnista Paimioon, keskelle kehittyvää Varsinais-Suomea. Löydä kotirastisi Paimiosta.

Upeat suunnistusmaisemat vetävät huippusuunnistajia muista maista, joten miksipä ne eivät olisi houkutustekijä muutoinkin. Yhteenkuuluvuuden tunnetta – joistakin matkaan kuuluvista mutkista huolimatta – Paimiossa riittää. Kaupungin taannoinen strategiakysely paljasti selvästi mihin paikkakunnan vahvuus nojaa: hyvään asumiseen ja palveluihin. Suunnista siis Paimioon, löydä oma kotirasti.
Suunnistus on urheilumuodoista mainio siksikin, että siinä ei liikunnan varjolla kolhiinnu muut, ja metsissä samoiluhan on kelle vaan terveellistä. Muita urheilulajeja mitenkään väheksymättä tai osoittelematta suunnistus on konkreettisesti helposti lähestyttävä koko kansan laji. Sen harrastamisen voi aloittaa missä iässä ja minkä kuntoisena vaan, ja varustelukaan ei vaadi muuta kuin metsään sopivat kamppeet ja kompassin. Ajassa, jossa arkeen ja elämään kohdistuu monenmoisia paineita, tässä voisi olla myös yksi hyvä lähestymiskulma Paimio-brändäykseen. Meillä et ole koskaan pahasti metsässä.
Ei se pelaa joka pelkää, joten sohaistaan nyt vielä lisää. Onko missään maan kolkalla kehitelty suunnistuksen huippukeskusta? Eikös tuolla Alvar Aallontien varrella olisi siihen sopiva kehiteltävä kohde? Mitäs siihen kupeeseen muuta sopisi?
Taina Tukia

2 KOMMENTIT

  1. Loistava idea. Luonnossa liikkuminen kasvaa koko ajan, ei siis pelkästään suunnistuksen myötä vaan muutenkin. Suunnistus toki on tuonut Paimiota tunnetuksia laaja-alaisesti, mutta Paimio kaupunkina voisi asiaaa laajentaan yleisemmällä tasolla. Polkujuoksu ja maastopyöräily kasvattaa suosiotaan kokoajan, joten Paimio voisi panostaa myös näihin ja saada sitä kautta tunnettavuutta edelleen. Kiinteitä rasteja ja reittejä luontoon, siis pois teiltä.

Kommenttien lisääminen on estetty.