TYKS otti päivystyksessä käyttöön verkkopalvelu, jonka avulla voi välttää jonot

0
Concept for online medicine or IT support . Computer keyboard with a stethoscope.

Onko flunssaoireita, köhää, sattuuko selkään? Kerro oireet verkkopalvelussa ja saat ohjeet miten toimia ja tarvittaessa ajan sairaanhoitajalle Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin päivystykseen Turkuun. Parhaimmillaan näin voi välttää jonotuksen päivystykseen.
TYKSissä toimiva Turun yhteispäivystys on ottanut oirearviot käyttöön kolmessa oiretyypissä: hengitystietulehduksen, alaselkäkivun ja aikuisen naisen virtsatietulehduksen oireissa. Verkkopalvelussa voi tehdä nopean alustavan itsearvioinnin ja sitten palvelu ohjaa asiakkaan oikean terveyspalvelun piiriin tai antaa omahoito-ohjeita.

Arviot ja ohjeet perustuvat Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin tietämyskantaan. Palvelu on osa valtakunnallista Omaolo-kokonaisuutta, joka on yksi hallituksen kärkihankkeista.
– Ohjelma kysyy kysymyksiä, joihin vastaamalla käyttäjä saa itsehoito-ohjeita tai kehotuksen hakeutua ammattilaisen hoitoon. Vasta siinä vaiheessa, jos käyttäjä haluaa yhteyden terveydenhoitoon, hänen pitää kirjautua verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella, projektipäällikkö Satu Hurme Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksesta kuvaa.
Kun käyttäjä valitsee haluamakseen päivystykseksi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin, viesti tulee Turun yhteispäivystykseen sairaanhoitajalle.
– Sairaanhoitaja voi esittää asiakkaalle lisäkysymyksiä ja tarvittaessa varata ajan päivystyksen sairaanhoitajalle. Tällöin asiakas pääsee vastaanotolle sovitusti, eikä hänen enää tarvitse erikseen jonottaa. Tarvittaessa hoitaja konsultoi lääkäriä.

Lue lisää 5.10.2018 lehdestä