Tuorlan tiedepäivä avasi tieteen saloja ja vaikutuksia

0
Akseli Siekkinen ja Jaakko Lamminpää räjäyttivät höyrystyneen etanolin tiedeshown päätteeksi.

Tiede on ilmeisen kiinnostavaa, sillä Tiedekeskus Tuorlan avoimet ovet -tapahtuma veti paikalle monisatapäisen yleisön viime perjantaina. Tiedeluentojen lisäksi tarjolla oli muuan muassa planetaarioesityksiä ja tiedeshow. Yleisö pääsi myös tutustumaan kaukoputkiin ja vanhaan tutkimustunneliin.
Illan aikana projektitutkija Katja Puution johdolla osa vierailijoista pääsi valmistamaan jäätelöä nestemäisen typen avulla. Miinus 196-asteista typpeä käytetään ruuanvalmistukseen joissakin hienoissa ravintoloissa.
Jäätelön valmistus typpimenetelmällä paljastui varsin yksinkertaiseksi. Nestemäinen typpi sekoitettiin vaniljakastikkeeseen rauhalliseen tahtiin, ja jäätelö oli valmista muutamassa minuutissa.
Yksi päivän kiinnostavimpia kokemuksia oli tohtorikoulutettava Jaakko Lamminpään ja fysiikkaa opiskelevan Akseli Siekkisen vetämä tiedeshow.
Kaksikko havainnollisti muun muassa sen, miten induktioliedestä saa langattomasti virtaa hehkulamppuun ja miten valonsäde saadaan taipumaan. He esittivät, miten perunapyssy toimii ilmanpaineella ja kuinka alumiinitanko saadaan soimaan painevärähtelyllä.

Lue lisää 23.10.2018 lehdestä