Valppaus, varovaisuus ja säädökset hallussa

0

Kun toimitus on aivan Paimion keskustassa, ja täällä kulmilla liikutaan, katse seuraa Vistan ”vilinää”. On päiviä, jolloin ei tapahdu erityistä ja päiviä, kun tuntuu, että moni hätkähdyttävä seikka osuu liikenteessä silmiin. Moottoriliikenteessä on läheltä piti -tilanteita, silmiinpistävää kiirettä ja joskus todella epävarmaa ratinpyöritystä. Kiireiset pyöräilijät – usein vauhdikkaat nuoret – kiinnittävät huomiota. Koulujen alkamisen ja päättymisen aikoina lapset ja nuoret täyttävät väyliä, vaihtaen kadun toiselta puolelta toiselle joskus aivan yllättäen.
Sauvossa kesto-ongelmaksi on noussut Sauvo-Kemiöntien keskinen risteysalue. Moni pelkää, ja ilmeisen aiheesta, että siinä tapahtuu vielä onnettomuus. Näkyvyyttä on, ja nopeudet säädelty, mutta kun turvallisuus on kiinni kaikkien tielläliikkujien korvien välistä. Piikkiössä ajellaan muutamissa liikenneympyröissä ”mutkia suoriksi” ja nopeudet ovat kesto-ongelma.
Ja kuitenkin liikenneolosuhteet näillä kulmilla ovat kohtalaiset ja melko pienissä ympyröissä liikutaan, vaikka niitä liikenneympyröitä ei kaikkialla olekaan. Meillä ei ole ruuhkia eikä erityisen ongelmallisia liikenteen solmukohtia, joten oikeastaan esiin nousee kaksi pääseikkaa: liikenteessä kaikilla on velvollisuus varoa ja toimia liikennesääntöjen mukaan. Sen taakse ei voi mennä, että ”menin kun muutkin”.
Keskustelimme toimituksessa liikenteestä ja siitä, mitkä seikat siellä ovat kenenkin silmiin viime aikoina osuneet. Kiinnostavaa, että kaikkien mielestä kännykkä on silmiinpistävä uloke kävelijöillä, pyöräilevillä nuorilla ja autoilijoilla. Aivan yleistä on nähdä kuljettaja, jolla on luuri korvilla. Jalankulkija puhua pulputtaa puhelimessa, kun kulman takaa lähestyy auto, jossa ratissa toinen samanmoinen. Kuulokkeet korvilla ei kuule muiden liikkumista.
Lasten turvaistuinten käyttö on mahdollisesti heikentynyt. Läähättävä isokokoinen lemmikki kuljettajan viereisellä penkillä on jo tuttu näky. Ikkuna voi olla auki ja koira pää pitkällä ulkona autosta. Voi näyttää hauskalta ja söpöltä, mutta on kaikkea muuta.
Kovat ajonopeudet, tilanteisiin ja liikenneolosuhteisiin nähden, kiinnittävät huomion. Aivan samoin huomion kiinnittää kuljettaja, jonka ajonopeus on poikkeuksellisen alhainen ja ajotyyli epävarma. Hallitseeko ja havainnoiko hän muun liikenteen?
Montako ikävää uutista pohjaa taas loppuvuodesta siihen, että talvi yllättää?