Paimiolaisella Mäntylän tilalla on monta tukijalkaa, joulukuussa myydään kuusiakin

0
Etsin kransseihin ideoita esimerkiksi Pinterestistä, kertoo Maarit Laaksonen.

Havukranssien teko alkaa ensimmäisten pakkasten tultua.
– Ennen sitä ei kannata havuja kerätä, koska vasta pakkasten myötä ne kestävät paremmin, Maarit Laaksonen kertoo.
Koska nyt on jo saatu muutamia yöpakkasia, Laaksonen on ehtinyt kerätä ainakin metrin mittaisen pinon havuja piharakennuksen viereen kranssien tekoa varten. Lisäksi siperiankuusten havuja on saatu kummisedältä.
Laaksosen kranssipaja pyörii päivittäin piharakennuksessa, jossa valmistuu kransseja paitsi havuista, myös esimerkiksi kävyistä, jäkälistä ja mustikanvarvuista.
– Pääasiassa haluan käyttää kuitenkin luonnonmateriaaleja kransseissa, Laaksonen sanoo.
Laaksonen on tehnyt kransseja kolmisen vuotta, joka vuosi enemmän ja enemmän. Tänä vuonna hän on myymässä niitä ainakin Paimion joulumarkkinoilla ja Sukselan markkinoilla.
Koko vuotta Laaksosen kranssipaja ei ole kranssipaja, vaan kesäaikaan samassa tilassa toimii tillipakkaamo.
– Viljelemme täällä Mäntylän tilalla tilliä ja myymme sitä tukkuun, Laaksonen kertoo.
Tilliä tilalla on viljelty jo vuosikymmeniä. Mäntylän tila on Laaksosen miehen kotitila, ja sukupolvenvaihdos tilalla tehtiin vuonna 1996.
Tillin lisäksi Mäntylän tilalla viljellään nykyisin mansikkaa, hernettä, tyrniä ja joulukuusia. Viljely ei kuitenkaan ole Laaksosen eikä hänen miehensä päätyö; Laaksonen on ammatiltaan lähihoitaja ja hänen miehensä omistaa metsäkoneyrityksen.
Tosin Laaksonen on myös koulutukseltaan puutarhuri ja lähiaikoijen tavoitteena olisi laajentaa Mäntylän tilaa.
– Yleensä meillä kesäaika on omistettu tillin viljelylle ja syksyisin ja talvisin olen tehnyt keikkahommaa lähihoitajana. Tänä kesänä meillä oli kuitenkin ensimmäistä kertaa mansikkaa, ja sitä olemme ajattelleet laajentaakin. Lisäksi olemme kokeilleet esimerkiksi tyrniä, Laaksonen sanoo.

Lue lisää 6.11.2018 lehdestä