Kunnallislehden lukijoille tuttu piikkiöläinen Miss Kurvikas -titteliä kantava Tuulia Karjalainen on lähtenyt viemään eteenpäin Koti 2019 -kansalaisaloitetta, joka tavoittelee asunnottomuuden poistamista. Lokakuun 17. Asunnottomien yö -tapahtumassa alulle laitettua kansalaisaloitetta on lähdetty viemään eteenpäin päihde- ja kriminaalityön lähtökohdista. Aloite tarvitsee 50 000 allekirjoitusta ensi vuoden huhtikuuhun mennessä lähteäkseen eduskuntaan.
Aloite esittää asuntotakuuta, joka velvoittaa kunnat järjestämään asunnon määräajan sisään, sekä tekemään toimenpiteitä, joilla tavoitteeseen päästään.
– Asuntotakuu ei nykypäivänä toteudu. On ihmisiä, jotka ovat vuosia asunnottomina. Tietenkään kaikki eivät halua asuntoa, mutta kunnat saisivat olla valveutuneempia tarjoamaan sitä. Elämänhallinnan ongelmiin kaivataan tukea, joka jatkuisi asunnon saamisen jälkeenkin, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän päihde- ja kriminaalityön ohjaajana työskentelevä Tuulia Karjalainen kertoo.
Etenkin asuntotilanne vaikuttaa negatiivisesti asunnottomien tilanteeseen.
– Kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ei ole tarpeeksi. Asuntoja ei myöskään ole tarjolla niille, jotka ovat huonommassa asemassa, Karjalainen kertoo.
Hän mainitsee esimerkkitapauksen, jossa nuori lääkäriksi opiskeleva nainen ja luottotiedot menettänyt asunnoton kilpailevat samasta asunnosta.
– Sitä voi miettiä, kumpi heistä on vahvemmilla saamaan vuokra-asunnon, Karjalainen toteaa.
Nuorten kodittomuus on kasvussa. Kansalaisaloitteen asuntotakuu esittääkin, että alle 25-vuotiaiden ja perheiden tulisi saada asunto kolmen kuukauden sisällä asunnottomuuden alkamisesta. Yli 25-vuotiaiden kohdalla asunto tulisi saada kuuden kuukauden sisään. Tällä hetkellä kyseiset aikatavoitteet eivät pidä paikkaansa.
– Nuorten kodittomuuteen liittyvät vahvasti pikavipit, velka- ja päihdeongelmat, Karjalainen kertoo.
Asunnottomat majailevat siellä minne pääsevät yöksi, kuten esimerkiksi rappukäytävissä ja ensisuojissa.
– Ennen asunnottomuus ja päihdeongelma kulkivat käsi kädessä, mutta enää asia ei välttämättä ole niin, hän kertoo ja viittaa velkakierteisiin.
Myös palvelujen piiriin pääseminen voi olla vaikeaa.
– Ennaltaehkäiseviin palveluihin pitäisi panostaa entistä enemmän. Apua haetaan usein liian myöhään, kun kolmen kuukauden vuokrat ovat jo rästissä, Karjalainen tietää.
Hänen mukaansa harmillista kuitenkin on, että etenkin nuoret ja naiset eivät helposti hakeudu asunnottomien palvelujen piiriin.
Turun ja Kaarinan tilastot asunnottomuudesta eivät näytä hyvältä.
– Viime vuonna Turku oli ainoa iso kaupunki, missä asunnottomuus kasvoi. Asunnottomia tuli määrällisesti 117 henkeä lisää. Nyt Turussa on yhteensä 452 asunnotonta, Karjalainen kertoo.
ARA Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen vuoden 2017 asunnottomuustilaston mukaan Paimiossa asunnottomia oli viime vuonna yhteensä neljä henkeä. Kaarinassa vastaava luku oli 19 ja Salossa 25.
– Etenkin Kaarinan väkilukuun nähden asunnottomien määrä on iso. Turun asunnottomista osa on kuitenkin tilapäismajoituksessa.
Karjalainen muistuttaa, etteivät asiat voi olla yhteiskunnassamme niin, ettei kenelläkään ole vastuuta asunnottomista.
– Joku voi toki kommentoida, että miksi ihminen ajoi itsensä siihen tilanteeseen. Tehtyjä asioita ei kuitenkaan saa enää tekemättömiksi, hän muistuttaa.
Neljä seinää eivät poista ihmisen päihdeongelmaa tai velkakierrettä, mutta ne helpottavat asioita huomattavasti.
– Se, että vapaudut vankilasta, katkaisuhoidosta tai sairaalasta suoraan kadulle ei helpota tai motivoi saamaan elämää takaisin raiteille. Siksi laaja tukiverkosto sekä järjestöjen, seurakunnan ja kaupungin sosiaalityö on asunnottomille elintärkeää.
Kansalaisaloitteen pääsee allekirjoittamaan osoitteesta: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3377