Anna-Liisa Järvinen sai Paimio-mitalin

0
Anna-Liisa Järvinen. (kuva Jouni Lehtiranta)

Perinnetutkija Anna-Liisa Järvinen sai vuoden 2018 Paimio-mitalin, joka myönnetään vuosittain henkilölle, jonka tulee olla yleisesti arvostettu henkilö, joka on saavuttanut menestystä toiminnallaan Paimion ja paimiolaisuuden hyväksi mm. kulttuurin, tieteen, urheilun, sosiaalitoimen, talouselämän tai yhdyskuntatyön alueella. Mitali luovutettiin Vistan koulun juhlasalissa järjestetyssä itsenäisyysjuhlassa.

Järvinen on usean vuosikymmenen ajan kerännyt paimiolaista perinnetietoutta ja julkaissut useita Paimio-aiheisia teoksia.

Rymättylässä syntynyt, myöhemmin Sauvossa ja Paimiossa asunut Anna-Liisa Järvinen teki elämänuransa Paimion ja Sauvon koulujen ruokahuollosta ja siivoustoiminnasta vastanneena henkilönä. Kiinnostus perinteeseen ja historiaan alkoi oman suvun vaiheita tutkimalla. Sukututkimuksen kautta tulivat tutuksi erilaiset arkistot ja muut tutkimuslähteet. Tutkimustyön tuloksena hän julkaisi 1990-luvulla kaksi sukukirjaa. Järvinen on kerännyt aineistoja valtioneuvostolle myös sotaorporekisteriin Paimion ja Sauvon kuntien osalta.

Yhdessä toimiminen on ollut Anna-Liisa Järviselle tärkeää. Niinpä hän on toiminut useissa paikallisissa yhdistyksissä ja luottamushenkilönä niin kaupungin kuin seurakunnankin luottamuselimissä. Useat yhdistykset, kuten Paimion Keskustanaiset ja Sotainvalidien Paimion paikallisosasto ovat saaneet nauttia Järvisen kirjoittamista tasavuosihistoriikeista. Hänen käsialaansa on myös Varsinais-Suomen Marttapiiriliiton neuvontatyön historiaa käsittelevä teos Martta – nainen ajassa.

Tuorein julkaisu, noin 400-sivuinen Paimionjokivarressa, jonka hän julkaisi viime vuonna yhteistyössä Jorma Kallosen kanssa, kuvaa monipuolisesti niin Paimion kuin Suomenkin historiaa viimeisen sadan vuoden varrelta. Eri organisaatioissa Järvinen on lisäksi ollut toteuttamassa lukuisia erilaisia projekteja ja hankkeita.

(kuvat Jouni Lehtiranta)

Lue lisää 11.12 2018 lehdestä