Kaarinasta tulossa Ranku-kunta

0

Ely-keskuksen Ravinneneutraali kunta eli Ranku -hanke koskee ensi vuonna myös Kaarinaa. Hankkeeseen hyväksytyt kahdeksan kuntaa voivat parantaa eri toimin vesistöjensä tilaa, tukea paikallisia ympäristöelinkeinoja sekä säästää rahaa. Kunnille laaditaan ohjeet konkreettisiksi ravinnekierrätystoimenpiteiksi, ja hanke tuottaa ravinneselvityksiä alueelta. Kunta saa asiantuntijatukea kahdeksi vuodeksi.
Kaarinan lisäksi mukaan valittiin Parainen, Asikkala, Forssa, Ii, Marttila, Orimattila ja Ylivieska. Mukana on myös Saaristomeren bio-sfäärialue sekä Paimionjoki-yhdistys. Vastaava hanke on toteutettu Suomessa kerran aiemmin.
Jätevesistä, maataloudesta ja tehtaista syntyy runsaasti ravinteita, jotka rehevöittävät vesistöjä eli aiheuttavat muun muassa sinilevää. Saman aikaan ravinteita tarvitaan maataloudessa ja teollisuudessa. Jäteravinteet kannattaisikin kierrättää takaisin käyttöön, ja kunta voi tukea tätä.