Paikallisen käsityökulttuurin tallentamiseksi ja elvyttämiseksi syntynyt Kärest pitäen -hanke vietti päätöstilaisuuttaan tiistaina käsityömuseo Miilassa. Samalla julkistettiin hankkeen tiimoilta koottu, Laura Lankisen ja Satu Rantalan toimittama kirja, jonka on taittanut Johanna Marttila.
Vuosina 2017–2018 käynnissä ollut käsityöhanke sisälsi muun muassa luentoja sekä varsinaisten käsityötaitojen oppeja, jotka on nyt taltioitu hankkeen nimeä kantavan kirjan sivuille. Julkaistu kirja kattaa käsityöperinteen muistoja aina 1930-luvulta lähtien.
– Paimio oli maatalouspitäjä, jossa jokaisen oletettiin osaavan käsitöitä. Miehet tekivät etenkin työkaluja, keittiövälineitä sekä kulkupelejä ja naiset vaatteita ja tekstiilejä. Viimeistään koulussa tartuttiin lankaan, neulaan ja puukkoon, Satu Rantala kertoo.
Laura Lankisen mielestä paimiolaiselle käsityöperinteelle omaleimaista oli monipuolisuus.
– Täällä tehtiin todella paljon käsitöitä ja niitä myytiin Paimion ulkopuolelle. Vaivaa nähtiin ja käveltiin jopa Paimiosta Turun torille myymään omia tuotteita. Ahkeruutta ja monipuolisuutta, hän tiivistää.

Lue lisää 14.12.2018 lehdestä