Joulu on monessa kotitaloudessa yltäkylläisyyden aikaa etenkin jääkaapin sisällön suhteen. Ruokien säilyvyyteen kuitenkin kannattaa kiinnittää huomiota pitkien pyhien aikana. Hyvä hygienia, katkeamaton kylmäketju, ruoan oikea käsittely ja säilytys ovatkin turvallisen herkuttelun edellytykset myös jouluna.
Evira suosittelee, että kinkku ja siipikarjan liha kypsennettäisiin vähintään 75 asteessa, jotta tautia aiheuttavat bakteerit kuolevat. Lämpömittari on hyvä apuväline esimerkiksi kinkun paistossa. Jouluaterioita valmistaessa kannattaa myös muistaa, että raaka liha voi sisältää ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereja ja liha tulisi käsitellä aina omilla työvälineillään.
Kylmäsäilytystä vaativat elintarvikkeet on säilytettävä oikein, jotta ne säilyvät turvallisina. Joulun herkuista esimerkiksi kinkku, tuorejuustot ja pateet on säilytettävä koko ajan kylmässä, alle kuudessa asteessa. Kinkku pitäisi syödä loppuun viikossa, eli uuteen vuoteen mennessä.
Tuore kala ja kaikki suojakaasu- ja tyhjiöpakatut kalavalmisteet sekä mäti kannattaa säilyttää nollan ja kolmen asteen välillä olevassa lämpötilassa ja käyttää viimeiseen käyttöpäivään mennessä. Jos kalaa säilytetään lämpimämmässä, kannattaa se syödä jo hyvissä ajoin ennen viimeistä käyttöpäivää. Pakastettu ja sulatettu mäti tulisi käyttää puolestaan yhden vuorokauden sisällä.
Kotitekoinen sinappi ei myöskään säily yhtä kauan kuin kaupan sinappi. Säilytä itse valmistettu sinappi aina jääkaapissa, jossa se säilyy hyvänä muutamia viikkoja.

Joulupöytä voi pyhien aikana notkua katettuna pitkiä aikoja. Huoneenlämpöön tulisi kuitenkin ottaa vain kerralla tarvittava määrä ruokaa. Hygienian kannalta on turvallisempaa leikata esimerkiksi kinkusta tarvittava määrä viipaleita valmiiksi tarjoiluastiaan sen sijaan, että nostaa koko kinkun pöytään lämpenemään. Syömättä jäänyt lämmin ruoka tulisikin hävittää. Vanhaa ja uutta ruokaa ei myöskään suositella sekoitettavaksi keskenään, kuten esimerkiksi laatikoiden tähteitä ja lämpimässä pidettyä rosollia.
Pakastetut laatikkoruoat kannattaa sulattaa jääkaapissa, jotteivät ne lämpene sulatuksen aikana. Laatikot tulee kuumentaa yli 60 asteen lämpötilassa.
Oikea säilytyslämpötila on tärkeä ruoan laadun ja säilyvyyden kannalta. Jääkaapin lämpötilan tulisi olla kahden ja kuuden asteeseen välillä.
Lämpötila myös vaihtelee jonkin verran jääkaapin hyllyjen välillä. Kylmintä on tavallisesti alimpien hyllyjen takaosassa, lähellä kylmäelementtiä tai pakastelokeron läheisyydessä. Kylmin alue onkin suositeltava paikka helposti pilaantuvien elintarvikkeiden säilytykseen. Jääkaappia ei myöskään suositella täytettäväksi niin täyteen, ettei siellä enää kierrä ilma.