Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymälle ylijäämäinen talousarvio

0

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vuoden 2019 talousarvio on 2,6 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Vuosikatteeksi arvioidaan 6,2 miljoonaa ja poistoiksi 3,5 miljoonaa euroa. Kymmeneen viime vuoteen on osunut kaksi ylijäämäistä vuotta.
– Vuodet 2009−2013 olivat seurakuntayhtymän taloudessa alijäämäisiä. Näiltä viideltä vuodelta alijäämä oli yhteensä 16,6 miljoonaa euroa. Sen jälkeen oli kaksi positiivista vuotta: vuonna 2014 ylijäämää oli kaksi miljoonaa ja vuonna 2015 talous oli 0,7 miljoonaa euroa plussalla. Vuonna 2016 taas jäi alijäämää 1,2 miljoonaa. Viime vuoden alijäämä oli noin kolme miljoonaa euroa, kertoo vt. talousjohtaja Jaana Hörkkö.
Tasapainoa ovat nyt tuoneet paitsi säästöt, myös viime vuonna tehty kirkkovaltuuston päätös nostaa kirkollisveroprosenttia neljänneksen eli yhdestä 1,25:een.
Vuonna 2019 seurakuntayhtymän kymmenen seurakunnan rahanjaossa painotetaan alle 19-vuotiaiden osuutta seurakunnan väestössä. Seurakunnat saavat lisää voimavaroja myös rippikoulujen hoitamiseen, sillä osassa seurakuntia, esimerkiksi Kaarinassa, rippikouluja on vuosittain paljon. Myös seurakuntien viestintään on talousarviossa varattu resurssia. Perheneuvontaan saadaan yksi työntekijä lisää.
Investointeihin 3,5 miljoonaa euroa. Investoinneista 35 prosenttia kohdistuu kirkkoihin, 16 prosenttia seurakuntataloihin, 20 prosenttia hautaukseen, 11 prosenttia hautausmaihin ja loput muihin kohteisiin. Piikkiön kirkkoon rakennetaan ensi keväänä ja kesänä uudet urut.