Ennakoi ja välitä muista

0

Maanantain vastaisena yönä satoi taas lunta ja taivasalla odottava auto oli kuin iglu. Kuulostaako tutulta?
Auto lämpiämään ja harja heilumaan. Vähitellen sieltä kuoriutuu auto, jonka ikkunat alkavat sulaa ja jääskrapa huolehtii lopusta.
Aina toisinaan tien päällä huomaa, miten jotkut kiirehtivät liikkeelle saatuaan tuulilasiin pienen aukon. Väkisinkin tulee epäilys, että miten tuolta voi mitään nähdä. Joskus valotkin ovat niin lumessa, että koko auto näyttää pimeältä. Katolle on voinut unohtua sellainen lumikuorma, että kuljettajalle voisi joku mainita, että lumensiirtotyöt voisi jättää suosiolla ammattilaisille. Katolla oleva lumikinos voi yllättäen jarrutuksessa valahtaa ikkunalle ja lentää siitä vaikka takaantulevan ikkunaan.
Talvisissa keleissä riittävän pitkävartinen lumiharja on siis yksi auton tärkeimmistä varusteista. Ajoissa ja hyvin putsatulla autolla liikkeelle lähteminen on iso turvallisuustekijä. Siihen kun lisää oikean ajonopeuden, kunnolliset turvavälit ja maltin, liikenne on kaikille turvallisempaa.
Ihan kyllästymiseen saakka on toisteltu sitä, että ”talvi ei saa yllättää meitä”, vaan meidän täällä neljän vuodenajan kierrossa pitäisi hyvin tietää, miten kelit vaihtelevat. Kelit sanelevat liikkumisen perusehdot; eli paljonko pitää varata aikaa vaikkapa auton puhdistamiseen, tai ihan siihen arkiseen työmatkaan. Kesäkelit ovat muuta kuin talvikelit, eikä tien kunnossapitoakaan voi aina pitää varmana – joskus keliolosuhteet koettelevat myös kunnossapidon ammattilaisia.
Kukin kuski voi päättää, että minäpä ainakin putsaan autoni kunnolla, pidän pissapojan täynnä ja hyvät renkaat alla, ajan maltilla rajoitusten ja kelien mukaan ja niin edelleen. Silti liikenteessä voi tulla vastaan hän, joka on laiminlyönyt omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtimisen. Aina voi sattua jotain yllättävää, jota tarkinkaan kuljettaja ei pysty ennakoimaan.
Tässä lehdessä on liikenneturvallisuuteen liittyen lääkärin kommentteja ikääntyneiden kuljettajien ajoterveydestä ja lähestytään hiukan myös sitä ilmiötä, että monelle ikääntyneelle kortista luopuminen on kipeä juttu.
Viime viikolla valtakunnallisilla lääkäripäivilläkin aihetta sivuttiin, sillä ajoterveystarkastusten vähentyminen ja tietyt kevennykset korostavat kuljettajien omaa vastuuta. Ajoterveys ei ole mitenkään suoraviivaisesti vain ikääntyneitä koskettava asia. Ajoterveys voi koskettaa myös nuorta kuljettajaa, jos tai kun terveydentilassa tapahtuu muutoksia. Joskus esimerkiksi lääkkeet, väsymys, voimakkaat tunnetilat voivat vaikuttaa ajokuntoon yllättävästi.
Näissä tilanteissa on tärkeää, että läheiset tarttuvat asiaan ja myös ottavat sen esille. Potilas itsekin voi nostaa aiheen esille vastaanotolla.
Eihän kukaan tahallaan halua olla aiheuttamassa toisille vaaraa liikenteessä?
Taina Tukia