KTO:n toimintaan kohdistuu rajuja väitteitä asiakkaiden kaltoinkohtelusta

0
Ylen torstaina julkaisema uutinen syyttää, että KTO:n Paimion yksikössä kohdellaan asiakkaita kaltoin. Aviin on tehty useampi kantelu, poliisikin tutkii. KTO:n johtaja Seija Aaltonen pitää tutkintaa hyvänä asiana.

Paimiossa pääpaikkaansa pitävän Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksen KTO:n toimintaan kohdistuu kovaa arvostelua. Ylen tutkivan journalismin toimituksen MOT:n torstaina julkistama uutinen kertoo kehitysvammaisiin lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta väkivaltaisesta hoitotavasta Paimiossa pitkään toimineessa ja laajan kuntayhtymän hallinnoimassa laitoksessa ja sen neuropsykiatrisessa yksikössä. Jutun lähteenä on sekä vanhempia että entisiä työntekijöitä.
Ylen uutisessa kerrotaan kaltoinkohtelusta esimerkkitapauksin ja yleisellä tasolla, lähteinä on lasten vanhempia ja laitoksen entisiä työntekijöitä. Kertomusten mukaan laitoksessa ja sen yksiköissä on niin vakavia ongelmia, että ne voivat vaarantaa sekä hoidettavien kehitysvammaisten että hoitajien terveyden tai pahimmassa tapauksessa hengen. MOT:n jutussa esiintyvien KTO:n entisten työntekijöiden mukaan ongelma on se, että lasten ja nuorten neuropsykiatrisessa kuntoutusyksikössä fyysistä voimaa käytetään väärin. Useimmat lähteistä puhuvat kokemuksistaan lähdesuojan takaa, mutta viesti on yhtenevä.
Jutun mukaan KTO:sta on tehty useita kanteluita Lounais-Suomen aluehallintovirastoon. Lokakuussa KTO jätti myös oman tarkastamispyynnön.
Kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskuksen kuntahtymän johtaja, johtava ylilääkäri Seija Aaltonen sanoo, että laitoksen toiminnasta esitetyt syytökset ovat todella raskaita väitteitä.
– Tutkitaan, tutkitaan, tutkitaan. Niin perusteellisesti kuin vain mahdollista. Tutkinnan jälkeen on johtopäätösten aika.
Hän korostaa, että henkilöstö on koulutettua ja asiassa on kyse myös heidän oikeusturvastaan. Väitteet asiakkaiden kaltoinkohtelusta ovat niin kovia, että Aaltonen on itsekin ollut yhteydessä poliisiin.
Kunnallislehti uutisoi pari kuukautta sitten, että KTO julkisti nettisivuillaan tiukan viestin koskien sen toiminnasta esitettyjä väitteitä ja niiden levittämistä. Päätellä voi, että kyseessä saattavat olla tapahtumat, joista Ylen uutisen mukaan on tehty myös rikosilmoitus. Aaltonen ei tätä vahvista ja korostaa yleensäkin, että torstaina julkisuuteen tulleet väitteet kaltoinkohtelutilanteista ovat siten hankalia, että työnantajalla ei ole oikeutta niitä julkisesti kommentoida.
Hän näkee, että jos esitetyt väitteet kaltoinkohtelusta osoittautuvat todeksi, se ei ole vain KTO:n ongelma vaan kyse on paljon isommasta.
– Jos tällainen olisi totta, se tarkoittaisi, että meidän sosiaali- ja terveydenhoitoalan koulutusjärjestelmä on täysin epäonnistunut ja meillä on huonoja hoitajia ja ohjaajia, joiden ammattietiikka on kadoksissa. Se ei ole enää pelkkä KTO:n asia.
– Jos väärinkäytöksiä tapahtuu, niihin täytyy puuttua. Olen sanonut, että kuulustellaan nyt kaikki niin, että asia selviää.

Lue lisää 4.1.2019 lehdestä