Talvesta ei saa kesää, vaikka mitä teille tekisi – ja tehdäänkin

0
Kuva Karunantieltä.

Liikenteessä on taas ihan päivän parin sisällä nähty melkoisia kelimuutoksia. Liikennesää on ihmisten puheissa kestoaihe, ja toimitukseen on kiirinyt viestejä ja kysymyksiä aurauksesta ja liukkauden torjunnasta. Useampia yhteydenottoja on tullut koskien mm. Sauvossa Karunantien ja kyläteiden haasteellisia kelejä.
Aluevastaava Markus Salminen Elystä kertoo, että Sauvossa kaikilla Elyn teillä urakoi Konetyö Himanen.
Pahimmat kelit ovat tiestä riippumatta silloin kun lämpöasteet heiluvat nollan molemmin puolin, tai kun lunta tulee reippaasti. Kuljettajilta tällaiset kelit edellyttävät hyvää pelisilmää ja talviajotaitoja, ja siinäpä se.
– Monilta on unohtunut, että vaihtelevat ajokelit kuuluvat talveen. Kesää ja kesäkelejä ei teille saada talvella tekemälläkään, hän muistuttaa.
Konetyö Himanen Ay:n Mikko Himanen on samaa mieltä. Talveen kuuluvat vaihtelevat keliolosuhteet, joten talviajotaidot ja tilannetaju ovat olennaisia tekijöitä ratin takana ihan siitä riippumatta, mikä keli on. Haastavat keliolosuhteet ovat vaativia myös kunnossapitäjille, joiden on ennakoitava, arvioitava ja soviteltava toimenpiteitä. Kaikkialle ei ehditä mitenkään samaan aikaan.
– Moni autoilija luottaa liikaa talviajotaitoihinsa tai esimerkiksi autonsa ominaisuuksiin, eikä huomioi, että joskus reittivalintakin voisi olla toinen. Jos vaikka Karunan Maalusta lähtee, niin kannattaisiko lähteä Kemiöntielle, joka todennäköisemmin on ensin paremmassa ajokunnossa, kuin toinen suunta.
Kunnossapitourakoitsija on tehnyt kunnossapidosta urakkasopimuksen Destian kanssa. Sopimus ei määrittele, koska liikkeelle lähdetään, vaan se sovitaan aina tapauskohtaisesti.
– Ohjeistus tulee Destian päivystykseltä, paikallisilta työnjohtajilta. Sovitaan mitä tehdään ja missä aikataulussa, sääennusteita seurataan ja toisinaan otamme itse yhteyttä ehdottaen mitä tehdään, avaa Mikko Himanen toimintatapoja.

Lue lisää 25.1.2019 lehdestä