Hei ehdokas, tässä pari vinkkiä

0

Eduskuntavaalit lähestyvät ja ehdokkaat kiertävät kyliä. On tavallista, että toimitukseen kiirii rutinaa siitä, miksi juuri tuo ehdokas pääsi esiin, miksi ei tämä. Niin se vain on, että ehdokkaita Varsinais-Suomen vaalipiirissä on näissäkin eduskuntavaaleissa niin lavea joukko, että he täyttäisivät jokaisen Kuntsarin hamaan vaaleihin asti, eikä sijaa jäisi edes susille tai hoivayhtiöille. Palstatilaa annetaan mahdollisimman monelle ja tasapuolisesti. Toimitus haluaa kasvattaa lukijoiden kiinnostusta vaaleihin ja herätellä keskustelua.
Sitä toimitus tietenkin valvoo, että yksi ja sama ehdokas ei lehteen nouse moneen kertaan. Ehdokkaalla pitää olla omaa asiaa, eikä vain muiden juttuja. Arkirealismia on, että pienet ryhmät eivät voi saada samaa huomiota kuin puoluetoimijat. Valintoja tehdään ajankohtaan, esille nouseviin ajankohtaisiin asioihin ja ehdokasvilinään suhteuttaen.
Yllättävän usein vaalien alla törmätään myös siihen, ettei ehdokas oikein tunne median toimintaa. Median pelisäännöistä kirjaankin tähän muutaman muistutuksen, eikä se huono ole jos joku virkamieskin ne kertaa.
Toimittaja tekee työtään journalismin sääntöjen mukaisesti. Hän esittää kysymyksiä ja tekee juttunsa yleisön edustajana. Median tehtävä on toimia vallan vahtikoirana ja eduskunnassa sitä valtaa käytetään. Toimittajan kysymyksiä ei pidä ottaa henkilökohtaisesti. Usein toimittaja kyselee eri asioista ja haarukoi, mikä olisi kiinnostavaa, mistä ehdokkaalla on mielipide.
Jutun sävyn ja näkökulman päättää aina toimitus. Jututettava ei voi määräillä miten toimittaja juttunsa kirjoittaa ja mitä sinne kirjoittaa.
Kun puhut toimittajalle, kannattaa aina hiukan etukäteenkin miettiä mitä aiot sanoa ja miten. Oikeastaan kaikki mitä sanot voi päätyä lehteen. Joku lause jopa otsikkoon.
Halutessasi voit pyytää, että saat tarkistaa omat lausumasi ja sen, että toimittaja on ymmärtänyt asian oikein. Et silti voi muotoilla omia lausumiasi jälkikäteen fiksummiksi, saati kirjoittaa koko juttua uusiksi.
Jos tarkistuksesta huolimatta juttuun pääsee jokin asiavirhe, voit pyytää lehteä tekemään oikaisun. Oikaisu korjaa virheen, eikä sen höysteeksi laiteta sitä, kuinka osaisit työn toimittajaa paremmin. Kannattaa myös muistaa, että asiavirhe ja mielipide ovat kaksi aivan eri asiaa.
Älä kiemurtele tai väistele, äläkä ainakaan valehtele. Valhetta seuraa usein liuta muita ongelmia ja julkisuusmylläkkä, joka sotkee kampanjasi. Myönnä sekin, jos et jotain tiedä tai ymmärrä.
Jos mokaat, älä huoli. Huomenna on uudet uutiset.

Taina Tukia