Kuka korvaa kun auto hajoaa kuoppaisilla teillä?

0

Ohikulkutiellä eli Turun kehätiellä Kauselan kohdalla sattui äskettäin paha haaveri, kun tien päällysteeseen oli revennyt metrinen reikä, joka oli vielä sadeveden peitossa. Se ehti rikkoa ainakin parikymmentä autoa hinauskuntoon.
– Reikä syntyi sinne niin nopeasti että urakoitsija ei ehtinyt asettaa varoitusmerkkiä ennen kuin vahinkoja jo tapahtui, aluevastaava Markus Salminen ELY:stä kertoo.
Salmisen mukaan kyseisen urakoitsijan hoitourakkaan kuuluu tietä kaikkiaan noin tuhat kilometriä.
Kauselan tapauksessa voi olettaa, että autot olivat täyskaskollisia ja että vahingot menivät kaskovakuutuksen piikkiin. Mikäli näin ei olisi, ja auto vahingoittuu tien huonon kunnon vuoksi, sähköisen vahingonkorvauslomakkeen voi täyttää ELY-keskuksen nettisivuilla. Salmisen mukaan korvausvaatimuksia ei ole tullut toistaiseksi yhtään.
Korvauksen saaminen sitä kautta ei ole kuitenkaan läheskään varmaa, vaan korvaus edellyttäisi sitä, että urakoitsija olisi laiminlyönyt korjaustoimiin ryhtymisen tietoisesti, eli saatuaan tiedon asiasta. Toimiin ryhtyminen eli vaikkapa varoitusmerkin vieminen heti tiedon saatua poistaa korvausvastuun.
Onnettomuuksien ehkäisy sälytetään siis hyvinkin pitkälle autoilijan oman ennakoinnin ja maalaisjärjen varaan: tulee ajaa kelin ja olosuhteiden mukaan.
– Tiepäällysteiden reikiä voi ennakoida niin että jos kaistalla näkyy mustia päällysteen irtomurusia, niin ne ovat todennäköisesti lentäneet päällysteessä olevasta reiästä, Salminen vinkkaa.

Lue lisää 22.3.2019 lehdestä