Miten toimit hätätilanteessa?

0

Sain tänä aamuna vedet päälleni seisoessani kadulla autoni vieressä. Ohi ajanut autoilija ei hiljentänyt tilannenopeuttaan, vaan painoi vauhdikkaasti läpi vieressäni olleen vesilätäkön. Ehkä hämärässä aamussa kuljettaja ei ollut vielä riittävän hereillä. Onneksi olin pukeutunut mustaan, joten kastuminen ei juuri näkynyt vaatteissani. Mieltä jäi askarruttamaan ihmisten itsekkyys liikenteessä.
Onnettomuustilanteet ovat maanteillä valitettavan arkipäiväisiä varsinkin liukkailla talvikeleillä. Tästä ovat saaneet paimiolaisetkin lähiviikkoina esimerkkejä muun muassa peräänajojen ja teiltä suistumisten seurauksena.
Viime viikolla bussi liukasteli Vistantiellä liikennevalojen tuntumassa, eikä päässyt jatkamaan matkaansa, vaan luisui useista yrityksistä huolimatta aina alaspäin. Usea autoilija ei kokenut tilannetta uhkaavana, vaan ajoi miten sattui bussin ohi. Eräs fiksu henkilö puki huomioliivin päälleen ja alkoi ohjata liikennettä.
Liikenneturva muistuttaa, että vaikka oman matkan hidastuminen saattaa turhauttaa, on onnettomuuspaikan tai tilanteen läheisyydessä muistettava riittävän alhainen tilannenopeus. Omalla toiminnalla ei saa aiheuttaa vaaraa tai vaikeuttaa pelastajien pääsyä onnettomuuspaikalle.
Jos onnettomuuspaikalle saapuu ensimmäisenä, on jokaisen velvollisuus pysähtyä auttamaan. Omasta turvallisuudesta huolehtii parhaiten heijastinliivillä, jonka pitäisi kuulua jokaisen auton varustukseen.
Myös onnettomuuspaikkojen kuvaaminen on noussut ikäväksi trendiksi viime vuosina. Olin itse paikalla Turun kauppatorilla elokuussa 2017 heti puukotustapausten jälkeen. Tietoa tapahtuneesta ei ollut vielä päätynyt mediaan, ja tunnelma torilla oli aavemainen. Pelko ja epätietoisuus kalvoi mieltä; mitä on tapahtunut ja onko uhka vielä olemassa. Torilla makaavan peitetyn ruumiin ympärillä oli paljon ihmisiä älypuhelimien kanssa kuvaamassa tilannetta. Se jäi erityisesti mieleen ja jälkeenpäin vihastutti. Kuinka joku voi mässäillä sosiaalisessa mediassa niin järkyttävällä tapahtumalla.
Tällä viikolla vietetyn 112-päivän kunniaksi jokainen voi tehdä turvallisuutta parantavan teon ja ladata puhelimeensa 112 Suomi -sovelluksen. Sovellus nopeuttaa avunsaantia hätätilanteessa ilmoittamalla hätäkeskukselle tarkan sijaintitiedon automaattisesti. 112-päivään kuuluu perinteisesti myös palovaroittimien testaus ja kouluissa ja omalla työpaikalla voi vaikka kerrata ensiapua tai hätätilanteisiin valmistautumista.
Useimmat ymmärtävät auttaa hädässä olevia. Moni on valmis pysähtymään ja kysymään tien penkkaan päätyneeltä autoilijalta, mikä on hätänä. Teiden ritareita on onneksi aina liikkeellä, ja kiitos kuuluukin heille, jotka uljaasti pysähtyvät auttamaan pulaan joutuneita säällä kuin säällä.
Ina Virtanen