Turun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalan ylemmän Amk:n opiskelija Maija-Stiina Lempiäinen järjesti tiistaina Sauvon koulukeskuksessa 7.- ja 8.-luokkalaisille suunnatun toiminnallisen terveyden edistämisen päivän osana päättötyötään terveyden edistämisen linjalla.
– Kehittämisprojektini on osa NIKO-projektia, joka on nuorten terveyden edistämistä heidän arjessaan. Päivän teemoina ovat ravitsemus ja makeanhimo, uni ja lepo, liikunta sekä päihteet, joista erityisesti esillä on nuuskaaminen, Lempiäinen kertoo.
Valitut teemat ovat nousseet esille NIKO-projektin alkukartoituskyselystä, johon varsinaissuomalaiset nuoret vastasivat. Maija-Stiina Lempiäinen analysoi testin tuloksia ja nosti kyseiset aihepiirit esille juuri erityisesti nuoria eniten huolestuttavina asioina.

Uneen ja lepoon keskittyvällä rastilla oppilaat katsoivat tietoiskun, jonka jälkeen heille järjestettiin rentoutusharjoitus. Ravitsemusrastilla esillä oli sokerinäyttely. Nuoret pääsivät myös tekemään sokerittoman aamupalaksi sopivan smoothien. Liikuntarastilla kuultiin sekä Sauvon että Karunan urheilijoiden ja Sauvon naisvoimistelijoiden tarjoamista liikuntamahdollisuuksista. Opiskelijat pääsivät nauttimaan myös kymmenen minuutin mittaisesta tanssihetkestä sauvossakin vaikuttavan Tanssistudio Pointin opettajien johdolla.

Päihderastilla oli puhumassa vanhempi konstaapeli Eero Kuisma, joka vastaili nuorten kysymyksiin ja kertoi nuuskan laillisuudesta. Paikalla oli myös NIKO-projektia edustanut Jenni Vaskelainen tuoden mukanaan nuuskanäyttelyn.

Rastille osallistuneet nuoret arvioivat, että sauvolaisista yläkoululaisista noin 10–15 henkilöä nuuskaa. Enemmän nuuskausta on poikien keskuudessa, mutta myös tyttöjen osalta se on lisääntynyt.
– Olisiko Sauvosta helppo ostaa nuuskaa? Jos saisitte pari päivää aikaa, moniko teistä pystyisi tekemään kaupat? Entä oletteko nähneet sosiaalisen median kanavissa nuuskan myynti-ilmoituksia, poliisit kysyvät ja saavat usealta oppilaalta myöntäviä vastauksia.

Poliisi takavarikoi aktiivisesti alaikäisten nuuskat ja tekee tapauksista lastensuojeluilmoituksia.
– 15-vuotiaat saavat jo sakon nuuskan käytöstä ja hallussapitokin on kiellettyä. Olemme käyneet useissa kouluissa opettajien pyynnöstä. Jos opettaja näkee nuuskan käyttöä, antaa hän oppilaalle huomautuksen. Jos käyttö jatkuu, uhkaa oppilasta sakko, Kuisma selvittää.
Kuusi päiväsakkoa on ilman tuloja olevalla nuorella 36 euron verran. Kuitenkin 15 vuotta täyttäneillä mahdollinen merkintä rikosrekisterissä vaivaa heitä jopa viiden vuoden ajan.
– Se voi vaikuttaa työpaikan saamiseen. Armeija saa myös tiedon asiasta ja joillakin erikoisjoukkoihin pääsy on estynyt merkinnän takia, sillä niihin on paljon halukkaita pyrkijöitä, poliisi muistuttaa.

Lue lisää 1.3.2019 lehdestä