Tunnin junan taakse hankeyhtiö

0

Tunnin juna -hanke otti perjantaina julkistettujen uutisten myötä tuntuvan loikan eteenpäin. Hallituksen talouspoliittinen valiokunta antoi lähtölaukauksen uuden rataverkkoinvestointeihin keskittyvän yhtiön perustamiseksi ja tämän tulevan emoyhtiön Oy Suomen Rata Ab tytäryhtiöiksi tulisi pelkästään tiettyihin rataväleihin keskittyviä hankeyhtiöitä. Näistä yksi olisi siis Turku-Helsinki välille suunniteltu Tunnin juna. Ensi vaiheessa toinen tytäryhtiö keskittyisi pääradan kehittämiseen Helsingistä pohjoiseen.
Hankeyhtiöiden enemmistöomistus on perustamisvaiheessa valtiolla. Kaupunkien sitoutuminen on edellytys hankeyhtiöiden perustamiselle, ja tätä sitoumusta ratakaupungeista kerrottiin samantien. Hankeyhtiöihin haetaan kaupunkien lisäksi myös muita omistajia.
– Hankeyhtiön perustaminen jo nyt on erittäin hyvä uutinen. Kaupunkien ja valtion kesken on selkeä näkemys hankkeen tärkeydestä ja sen toteuttamisvalmius on hyvä. On kaikki syyt odottaa, että Tunnin juna valmistuu 2020-luvulla, viimeistään Turun 800-vuotisjuhlavuonna 2029, toteaa Turun kaupunginjohtaja Minna Arve.
Tunnin junan ensimmäisen vaiheen, Espoon kaupunkiradan, rakentaminen on käytännössä valmis käynnistettäväksi välittömästi. Espoo-Lohja-Salo –rataosuuden suunnittelu on ollut käynnissä kaksi vuotta. Lisäksi suunnittelu on käynnissä Turku-Salo –osuudella ja Turun ratapihalla.