Älä luule, ota selvää

1

Kysy ja perää vastauksia kansanedustajaehdokkailta. Lähiviikkoina siihen tarjoutuu monia tilaisuuksia myös paikallisesti. Sauvossa on puolueiden vaalipaneeli tulevana torstaina, yrittäjät tenttaavat ehdokkaita Kaarinassa seuraavana tiistaina, Kuntsarin vaalitori on vuorossa sitten lauantaina.
Toki tapahtumia ja tilaisuuksia ehdokkaiden haastamiseen on paljon muitakin. Nythän on äänestäjän markkinat.
Äänestäjä kysy suoraan ja perää selvää vastausta. Älä suotta tyydy ympäripyöreisiin ja helppoihin vastauksiin. Ehdokkailla on suuri tarve saada kannatusta ajatuksilleen, sillä puolueen listalla läpimenijät ratkeavat sen perusteella, kuka tai ketkä keräävät isoimmat henkilökohtaiset äänimäärät.
Ehdokkaaksi asettuneella pitää olla näkemystä ja ajatuksia siitä, miten tulevaisuuden isoja kysymyksiä ratkaistaan ja myös rohkeus kertoa ajatuksista mahdolliselle äänestäjälle. Takuuta me äänestäjät emme voi saada, mutta jokin arvo julkisesti ja suoraan kerrotuilla näkemyksillä on.
Eduskuntavaaleihin on kolmisen viikkoa. Puheenaiheista keulilla ovat tähän asti olleet ilmastonmuutoksen torjunta ja mahdollisten toimien vaikutukset meidän kaikkien arkeen. Hyvinvointi, työelämä ja talouskysymykset nousevat myös esiin. Vaikka maahanmuuton arvioitiin olevan keskustelujen keskiössä, näin ei ainakaan vielä ole tapahtunut.
Varsinais-Suomessa tärkeitä keskustelunaiheita voivat ympäristöaiheiden kupeessa olla muun muassa liikennettä ja työllisyyttä koskevat asiat. Meitä onnellisen maan asukkaita koskettavat kuitenkin myös kasvaviin hyvinvointieroihin liittyvät kysymykset. Mitkä hyvinvointipalvelut pitää ehdottomasti järjestää, miten ja mistä rahoitus?
Keskustelut jäävät helposti pyörimään epäolennaisuuksiin ja konkretia hukkuu. Nyt kun vaalit ovat käymättä, puolueissa näyttäisi olevan vallalla myös se, että vältetään tiukkoja linjauksia ja vastakkainasettelua. Kaikki ennakoivat, että liian tiukkoja kantoja ei kannata lyödä lukkoon ennen hallitusneuvotteluja.
Mutta kielletäänkö bensa- ja dieselautot muutaman vuoden päästä? Lätkäistäänkö lihatuotteiden hintaan isompi arvonlisävero? Jos omistan metsää, saanko tehdä hakkuita? Entä viljellä peltojani jokivarressa?
Tiedoksi kansanedustajaehdokkaille, että teillä on vastuu pitää yllä meidän kansalaisten luottamusta demokratiaan. Me olemme äänestäjiä, joiden arvostusta teidän kuuluu tavoitella ja joiden kysymyksiin teidän kuuluu vastata. Suoraan ja selvin sanoin.
Taina Tukia

Kommenttien lisääminen on estetty.