Olisiko syytä keskittyä oleelliseen?

0

Ilmastonmuutoksen etenemisen maailmanlaajuiset seuraukset ovat kiistatta valtava tulevaisuudenuhka. Katastrofin ainekset ovat kasassa, koska monet maailman väkirikkaimmista ja teollistuneimmista maista asettavat yhä talouskasvun ympäristöarvojen edelle.
Viiden miljoonan asukkaan Suomi on viime vuosina halunnut profiloitua ilmastopolitiikan mallimaaksi, mutta toistaiseksi kyse on ollut enemmän pienimuotoisesta omantunnon paikkailusta kuin varsinaisista teoista. Näpertelemisessä ja muiden neuvomisessa ollaan hyviä, mutta suuret, kauaskantoiset teot antavat odottaa itseään.
Sama pätee Saaristomereen. Puhetta ja pikkutekoja on riittänyt vuosikymmeniä, mutta yhä vain rehevöityminen jatkuu, hapen määrä vähenee ja sinilevälautat suurenevat.
Ilmastonmuutoksen torjumisessa Suomi ei valitettavasti milloinkaan tule yltämään maailmanlaajuisesti merkittävälle tasolle. Siihen eivät väkiluku ja rahkeet riitä.
Saaristomeren kohdalla kyettäisiin kuitenkin saamaan aikaan paljonkin, jos lopetettaisiin hurskastelut toisaalla ja keskityttäisiin Suomen ja lähiympäristön kannalta oleellisiin, vielä jollakin tapaa hallittavissa oleviin seikkoihin.
Paimiosalin paneelissa viime torstaina kävi ilmi, että varsinaissuomalaisilla kansanedustajaehdokkailla on kovasti tahtoa Saaristomeren tilan kohentamiseen. Erityisen rohkeilta saatikka radikaaleilta ehdokkaiden Saaristomeri-linjaukset eivät kuitenkaan kuulostaneet.

Kanavien karhunpalvelus
Jääkiekon pudotuspelit alkoivat juuri. Yhtäältä ne kiinnostavat, toisaalta eivät. Moni jääkiekon ystävä on ”kujalla” nykyjääkiekon kuvioista ja asetelmista, koska pääsarjatason kiekkoa ei näy maksuttomilta TV-kanavilta. SM-liigan kulkiessa kaupallisten kanavien käsikynkässä voidaan kysyä, onko laji enää lainkaan kaiken kansan viihdettä.
Formulallehan on jo käynyt niin, että pieni innostunut aktiivijoukko katsoo kisoja maksukanavilta, mutta moni entinen formula-fani on tympääntynyt koko lajiin. Pois silmistä, pois mielestä.
Myös MM-jääkiekolle kaupalliset kanavat ovat tehneet karhunpalveluksen.
SM-liigaottelujen katsojakeskiarvot ovat olleet tällä kaudella erittäin alhaiset. Innostuisikohan väki lähtemään hallille, jos vierasotteluja voisi seurata kotona TV:stä maksuttomasti tai parilla eurolla. Nykytekniikalla kai sekin olisi mahdollista.

PERTTU HEMMINKI