Paimion lukion käytävälle ilmestyi kuluneella viikolla lappu, jossa kannustettiin opiskelijoita osallistumaan globaaliin ilmastolakkoon perjantaina.
Paimion lukion rehtori Olli-Pekka Lehtonen kertoi oppilaille Wilma-viestissä, ettei lukio kategorisesti kiellä opiskelijoita osallistumasta ilmastolakkoon, mutta edellyttää tai ainakin toivoo mielenilmaukseen osallistuvia oikeasti vaikuttamaan asiaan.
– Toivon, että jos opiskelija osallistuu lakkoon, näkyy tämä toiminnassa jotenkin muutoinkin kuin vain koulusta pois olemalla. Eli asiaa käsitellään kotona ja tehdään yhdessä niitä arjen tekoja, joilla ihmisen aiheuttamaa ilmastonmuutosta pystyy ainakin hidastamaan, Lehtonen kertoo.

Paimion lukiolaisista ilmastolakkoon osallistui tiettävästi 28 opiskelijaa. Lukiolaisten lakkoon osallistuminen ei ollut koulun toimintaa. Koulun näkökulmasta jokainen alaikäinen lähti Turun ilmastolakkoon huoltajansa vastuulla. Perjantai oli koulussa normaali koulupäivä. Myös Turun kaupungin sivistystoimialan kanta oli antaa turkulaisille koululaisille lupa osallistua lakkoon huoltajien poissaololuvan turvin. Osassa Suomen kouluja kannustetaan lapsia osallistumaan ilmastolakkoon, osassa taas toivotaan, että nuoret jättäisivät lakon väliin.
Suomessa järjestetään perjantaina suurempia mielenilmauksia Turun lisäksi ainakin Helsingissä ja Tampereella. Lisäksi pienempiä lakkoja on monilla muilla paikkakunnilla. Turussa mielenilmaus järjestetään Turun Vähätorilla.

Lukiolaisten liitto on esittänyt toiveensa, että lakkoasiasta käydään lukioissa tällä viikolla hyvää ja rakentavaa keskustelua. Liiton mukaan olisi hyvä puhua siitä, miten yhteiskunta toimii, miten siihen voi vaikuttaa, mikä merkitys on omilla toimilla ja poliittisella päätöksenteolla.
Paimion lukion opiskelijakunnan hallitus antoi myös ohjeita ilmastolakkoon liittyen. Lakkoon voi heidän mukaansa osallistua lähtemällä mielenosoitukseen, pukemalla kouluun kierrätetyt vaatteet ja esimerkiksi tuomalla koulun seinälle ilmastoon liittyviä kuvia tai itse tehdyn kyltin. Myös kierrätys, ruoan annoskoon huomioiminen ja kävely tai pyöräily kouluun olivat ehdotuksissa mukana.
Neuvot olivatkin osoittautuneet hyviksi, sillä kaksi lukiolaisista lähti Paimiosta pyörällä Turun mielenosoitukseen.