Vaalikoneiden valta

0

Olen tehnyt jo usemman vaalikoneen, jotkut muutamaankin kertaan, kun tulos on ollut yllättävä. Useissa niistä on samoja kysymyksiä, mutta tarjolle tuleva ehdokas ja puoluekin on yllättävän vaihteleva. Kysymysten asettelu, algoritmit ja painotukset synnyttävät yllättävän paljon eroja.
Vaalikoneessa kiteytyy kuva siitä, mitkä asiat ovat yhteiskunnallisesti tärkeitä ja todennäköisiä päätettäviä asioita lähivuosina. Eli vaalikoneen kautta näyttäytyy ikäänkuin vilaus tulevan kansanedustajan työpöytään, ja suoraan sanoen siihen, miten kirjavia asioita siellä on.
Vaalikoneissa hyvää on myös se, että kysymysten osin tiukahkokin muotoilu kannustaa miettimään omia ajatuksia ja samalla ehkä kasvaa kiinnostus yhteisiin asioihin. Itse mietin ja kieltämättä vaihtelinkin vastauksissa kantaani esimerkiksi siihen, pitäisikö meille jokaiselle asettaa raja, jota hiilijalanjälkemme ei saa ylittää. Voinee arvioida, että kun moni vastailee vaalikoneen yksittäisiin kysymyksiin omien arvojen ja kokemusten pohjalta, tulee vastauksiin epäjohdonmukaisuutta. Esimerkkinä vaikkapa perustuloa koskeva kysymys ja sitten toisaalla vaikkapa maksuton terveyskeskus?
Näissäkin vaaleissa on hyvä muistaa, että vaikka ehdokas olisi kuinka miellyttävä, hänelle annettu ääni menee aina ensisijaisesti puolueelle. Niinpä ehdokkaan lisäksi olisi hyvä tutkailla millaisia kantoja puolueella on ja miten linjassa ehdokkaan kannat niihin. Onko miten todennäköistä, että jos eroja on, se tietty ehdokas tulee muuttamaan puolueen kantaa?
Vaalikone on hyvä renki, mutta huono isäntä. On hyvä, että ehdokkaille on esitetty kysymyksiä ja heiltä on saatu vastauksia, eikä pelkkää kiemurtelua. Kaiken järjen mukaan niihin ehdokkaan etukäteen ilmoittamiin kantoihin voi luottaa tai ainakin on oikeutettu peräämään vastauksia, jos ehdokas valituksi tultuaan unohtaa mitä ajoi.
Hyvää vaalikoneissa on myös niiden monipuolisuus. Nopea vaalikoneiden googlaus nostaa esiin, että meillä löytyy nyt vaalikone paitsi kaikilta päämedioilta, myös mm. Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry:ltä. Mielenkiintoinen on myös työllisyysteemainen Duunitorin vaalitentti.
Ei muuta kuin klikkailemaan ja tutkimaan. Sen lisäksi ehdokasta voi tentata ihan kasvokkainkin, niin ahkerasti heitä lähiviikkoina on täälläkin liikkeellä. Sauvossa on vajaan parin viikon päästä vaalitentti kirjastolla ja Kuntsarin Vaalitori on Vistalla huhtikuun ensimmäisenä lauantaina.
Kyllä se sopiva ehdokas hakemalla löytyy. Uskotaan.
Taina Tukia