Huono pelisilmä kostautui?

0

Sekä Paimiossa että Kaarinassa eduskuntavaalien kolme suosituinta puoluetta olivat – tässä järjestyksessä – kokoomus, SDP ja perussuomalaiset. Sauvossa sen sijaan luotettiin yhä lujasti keskustaan: peräti 30,9 prosenttia äänestäjistä antoi tukensa keskustalle, jonka kannatusluku on Sauvossa 2,24 kertaa niin suuri kuin Suomen kunnissa keskimäärin.
Myös Paimiossa keskusta vältti rökäletappion yltäen äänimäärissä neljännelle sijalle. Kaarinassa keskustan kannatus romahti 6,5 prosenttiin. Tällä hetkellä keskustalla on Kaarinassa asukaslukuun suhteutettuna kannatusta vain runsas viidesosa siitä mitä Sauvossa.
Vihreät kohensi valtakunnallisesti kannatustaan selvästi, mutta kaikissa Peimarin kunnissa vihreiden kannatus jäi vaatimattomaan 6,0–9,5 prosenttiin. Hieman yllättävää on esimerkiksi se, että Kaarinan vihreiden riveistä eduskuntaan upeasti ponnistanut Sofia Virta sai vain 12,77 prosenttia äänisaaliistaan kotikaupungistaan Kaarinasta.
Vasemmistoliittokin ylsi Kaarinan äänimäärissä vihreiden edelle, vaikka Kaarinan kaupunginvaltuustossa on vihreitä valtuutettuja kolme kertaa niin paljon kuin vasemmistoliiton valtuutettuja. Yksi selittävä tekijä on Li Anderssonin (vas.) yltäminen Kaarinan ääniharavaksi.
Paimiosta kotoisin oleva, turkulaistunut Ville Valkonen (kok.) ylsi hienosti varasijalle jääden eduskuntapaikasta vain 90 äänen verran. Paimiosta Valkoselle mukavat 318 ääntä, mutta enemmänkin ääniä entisestä kotikunnasta olisi mahdollisesti kertynyt, mikäli oltaisiin arvattu läpimenon olevan hiuskarvan varassa.
Sauvon Esko Kiviranta (kesk.) ansaitsee onnittelut ja hatunnoston alkavasta viidennestä kaudesta eduskunnassa. Läheskään jokaisen poliitikon kohdalla näin pitkä ura ei toteudu. Kiviranta oli Sauvon äänimäärissä selvä ykkönen. Saman puolueen Satu Simelius ylsi kakkoseksi joutuen kuitenkin vielä toistaiseksi tyytymään sparraajan rooliin.
Valtakunnan tason vaalitulokseen liittyen ehdittiin jo sunnuntain myöhäisillan aikana hokea kymmeniä kertoja, kuinka vaikeaa uuden hallituksen muodostaminen tulee olemaan. Kivenä kengässä taitaa olla – vaikka sitä ei aivan suoraan sanotakaan – perussuomalaisten hyvä vaalimenestys.
Mistä perussuomalaisten suosio sitten kumpusi? Kenties siitä, etteivät perinteiset valtapuolueet kyenneet ennen vaaleja vakuuttamaan kansalle selkokielellä, ettei nyt olla viemässä lihapullia ruokapöydistä ja yksityisautoja talleista. Ilmastonmuutoksen torjumistoimet kuulostivat monien korvissa lähes yhtä pahaenteisiltä kuin itse ilmastonmuutos. Tätä ylihuolestuneisuutta perussuomalaiset käytti taitavasti hyväkseen.
Entä keskustan romahdus? Unohtiko puolue neljän vuoden takaisessa hallitus-uhossaan tyystin palkansaaja-äänestäjänsä?
Kokoomus teki kokoomuslaista hallituspolitiikkaa, ja niin teki keskustakin. Vain ensiksi mainittu puolue piti kannatuksensa kasassa.
PERTTU HEMMINKI