Koulun purusta iso poru Sauvossa – asetettiinko raha terveyden edelle, kysyivät vanhemmat

0
Ympäristöterveydenhuollon toimialajohtaja Johanna Mäkinen suositti kouluun sisäilmatyöryhmää. Tausta Taisto Nuutinen ja rehtori Sari Valtonen.

Onko vanhan koulun purkutyömaalta levinnyt homekasvustoja ja aktinobakteereita ilmanvaihdon kautta yläkouluun ja lastentaloon? Miksi purkua ei tehty kouluajan ulkopuolella, miksi kiire? Miksi ja millä perusteilla vanha betonirunko säilytetään?
Tässä kysymyksiä, joihin Sauvon koulun vanhempainyhdistyksen järjestämässä vanhempainillassa perättiin tiistai-iltana vastauksia.
Illan alussa näytti, että aiheesta voi tulla jopa sanaharkkaa. Vanhemmista eniten äänessä olleet epäilivät niin tekemisen tasoa, tapaa kuin myös tekijöiden osaamista ja ymmärrystä. Koko kouluhankkeessa ja juuri meneillään olevassa purkutyössä ei vanhempien mielestä kuultu eikä huomioitu riittävästi koulun käyttäjiä. Se närästi erityisesti, miksi osa vanhaa sairasta rakennusta on tarkoitus jättää. Kunnan heikon taloudenko vuoksi?
Sauvon tekninen johtaja Taisto Nuutinen vastasi, että rakennushanke on niin pitkä, että väistämättä joudutaan töitä tekemään myös kouluaikana.
Isoin osa purkua on kohta tehty, ja kesällä edessä ovat maapohjatyöt, poraukset ja räjäytykset. Purkutöitä on tehty säädösten mukaan, ja Nuutinen lupasi tivatessa julkistaa mm. asbestipurun dokumentit. Myös taannoisia homekoiratutkimuksia tivattiin julki, ja Nuutinen lupasi niitä selvittää.
Eräs vanhempi kommentoi, että kouluhanke lähti liikkeelle terveysperusteisesti, mutta siten terveys unohdettiin.
– Totta kai terveys on kaikessa rakentamisessa ohjenuorana, vastasi Nuutinen.
Esiin nousi myös se, että yläkoulun liikuntasalin katossa on havaittu kosteusvaurioita. Niihin pureudutaan Nuutisen mukaan kesällä.

Lue lisää12.4.2019 lehdestä